7 tips om je huis lekker koel te houden

7 tips om je huis lekker koel te houden

Heatwave! Heerlijk, die warme temperaturen. Maar het is ook wel lekker om af en toe even de koelte op te zoeken. Met deze 7 tips, houd je het lekker koel in huis (zonder dat je je blauw betaalt aan de airco).

1. Houd overdag de zonneschermen omlaag en de gordijnen dicht

Volgens voorlichtingsorganisatie over duurzaamheid Milieu Centraal hoef je bij warm weer niet meteen airco's en ventilatoren aan te zetten.

Door zonneschermen omlaag en de gordijnen dicht te doen, kun je veel warmte buiten houden.

2. Overdag de ramen dicht; ’s nachts de ramen open

Zet verder de ramen 's nachts open, zodat je optimaal profiteert van de koelere lucht. Overdag is het raadzaam ze juist gesloten te houden.

3. Zet computers, lampen en andere warmteverspreiders uit (als je ze niet gebruikt)

Die genereren extra veel warmte. En probeer de oven even te vermijden, die jaagt de temperatuur in huis ook al gauw een paar graden omhoog.

4. Hang vochtige lappen voor de ramen of hang je vochtige was bínnen uit

De vochtigheid verkoelt de lucht. Natuurlijk is het juist lekker om met dit weer je was buiten te drogen, maar als je het binnen iets koeler wilt hebben, is dit een makkelijke manier.

5. Zorg voor klimplanten, een groen gazon en veel bomen als je een tuin hebt

Tegels houden warmte vast, waardoor je tuin of balkon flinke hittebronnen worden. Zorg dus voor klimplanten tegen de muren, een groen gazon en vooral bomen, voor lekker veel schaduw.

6. Goede isolatie

Ook een goede isolatie van de woning kan helpen. Muren, daken en ramen die voorzien zijn van isolatie, houden de warmte beter buiten.

7. Ventilator in plaats van airconditioning

Als je dan toch je toevlucht moet nemen tot elektrische apparaten, kies dan liever voor een ventilator dan voor een airconditioner. Die laatste is een echte energieslurper.

Ook handig als je snél wil koelen, voordat je gaat slapen bijvoorbeeld: Zet een bak met koel water en ijsklontjes vóór de ventilator. Als je de ventilator aanzet, blaast ‘ie de koele lucht door de ruimte.

Let er  wel op dat de ventilator op voldoende afstand staat.

Bonustip: Als je een plat dak hebt, kan het helpen om dat bij het vallen van de avond met koud water te besproeien.

Beeld: iStock. Bron: NU.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in