5 tips om goed te feesten zonder bubbels (en zonder troubles)

5 tips om goed te feesten zonder bubbels (en zonder troubles)

Ben je lekker gezond bezig en heb je geen zin om aan de wijn, bubbels of ander alcoholisch te gaan tijdens de feestdagen? Gelijk heb je, ga lekker je eigen weg. En je hoeft je helemaal geen party pooper te voelen met deze tips. 

Schrijver Robert Cocuzzo dronk negen maanden lang geen druppel. Hij maakte zich vooral druk om het sociale aspect. Zou hij de braverik worden die buiten de groep viel? En hoe stroef zou de social talk worden zonder die paar flinke slokken zelfvertrouwen?

Cocuzzo schreef erover en noemt vijf stappen om goed blijven feesten zonder slok op. 

Stap 1: Vergeet wat anderen denken of vinden

Tenzij je met een mok melk rondloopt en een snor tot aan je neus; nip af en toe aan je glas met een tevreden ‘mmm’. Kies voor sodawater met aardbeiensiroop voor een gefaket glas rosé of appelsap met bubbels voor witte wijn.

Alles in een glas met ijs kan voor cocktail doorgaan. Maar vergeet vooral wat anderen zich afvragen over de inhoud van jouw glas; ze zijn er echt niet mee bezig. 

Stap 2: Sta ervoor, wees eerlijk 

Alle listige tactieken ten spijt, er is niets zo krachtig als voor je eigen besluit te gaan staan.

Wees er open over en gebruik waar nodig humor als mensen naar de o zo bekende weg vragen. ‘Ik ben vreselijk allergisch’, gaf Cocuzzo eens als antwoord, en met een knipoog: ‘Als ik heb gedronken, word ik gevaarlijk.’ 

Stap 3: Zorg voor jezelf 

Voorkom een avond van saaie watertjes en chemische sapjes en neem naast de wijn die je cadeau geeft iets voor jezelf mee. Zoek een goede alcoholvrije fles uit of kies voor een pittige sapvariant.

Maar pas op voor te veel suiker, om niet alsnog katerig wakker te worden. Of beter: neem je eigen shaker mee, gevuld met een bruisende mocktail. 

Stap 4: Geniet het eten 

De kans dat je na een paar borrels gedachteloos een halve schaal canapés naar binnen schuift, is nihil. En de zalmrolletjes, opgeleukte bittergarnituur en Franse kazen smaken ook veel beter zonder al die aandacht voor de drank. 

Bovendien, de gezelligheid speelt zich meestal af rondom de plek waar het eten staat. Wel even opletten: eet de calorieën die je dankzij dit alcoholvrije leven mist er hier niet drie keer zo hard weer aan! 

Stap 5: Focus op een goed gesprek, niet op de blabla 

Wees niet bang iets te missen als je vrienden veranderen in lawaaiige individuen. Bedenk goed waarom je er bent, vanwege jullie vriendschap, en ontdek net als Cocuzzo meteen wie je echte vrienden zijn en welke slechts stand houden dankzij de bubbels of een cocktail.

Ga je wel gewoon aan de borrel met Oud & Nieuw? Heerlijk, geniet er van. Je kunt deze tips ook doorschuiven voor Dry January.

Beeld: Moët & Chandon

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in