10 x in deze ski-gebieden verdwijnt je geld niet als sneeuw voor de zon

10 x in deze ski-gebieden verdwijnt je geld niet als sneeuw voor de zon

Er is weer een lekker pak sneeuw gevallen en de skiliften draaien overuren; het wintersport seizoen is in volle gang. Heerlijk om met die latten onder je voeten naar beneden te suizen, met de wind in je gezicht en je verstand op nul. Jammer alleen dat de prijs van een skivakantie eerder brandt dan prettig kraakt onder onze al knellende skischoenen.

En toch zijn er voor de gepassioneerde skiër voordelige(r) gebieden te vinden. Er bestaat zelfs een lijst van, die jaarlijks wordt uitgebracht. 

Zwitserland Waar je in Zwitserland in de jaren 70 nog lachend neerstreek voor een prikkie, zijn de prijzen inmiddels flink de piste uit gegroeid. Liftverbindingen en luxe accommodaties hebben de skiwereld naar een hoger plan getild, maar met de sterke Zwitserse franc ten opzichte van de zwakkere euro prijst het land zich, tot verdriet van de Zwitsers zelf, al een tijdlang stevig uit de markt. 

10 x in deze ski-gebieden verdwijnt je geld niet als sneeuw voor de zon

Het land is prachtig, maar er zijn meer besneeuwde bergen waar ook heerlijk geskied, gegeten en geslapen kan worden, tegen veel lagere tarieven. Alpenlanden Frankrijk, Oostenrijk en Italië veranderen hier en daar in reservaten voor de ‘rijkeren’, tussen hun heuvels en dalen zijn echt mogelijkheden te vinden die minder pijn doen in de portemonnee. 

Lees ook: Ongekend luxe: de chicste ski-oorden ter wereld

Postoffice.co.uk De Engelse ‘Postoffice’ (een medium waarop alles over skiën te vinden is) maakt jaarlijks een lijst van beste prijs/kwaliteit skiresorts. Hunker je naar een weekje skiën, maar wil je met een echt bescheiden budget de latten op? Rij dan een stukje verder door en kies voor Slovenië of Bulgarije, waar de prijzen voor skipassen en hotels aanzienlijk lager liggen dan in de skioorden van west Europa (en pik je bovendien nog een stukje cultuur mee waar je misschien niet eerder kennis mee maakte). 

10 x in deze ski-gebieden verdwijnt je geld niet als sneeuw voor de zon

Kransjka Gora Slovenië organiseert de jaarlijkse Worldcup schansspringen in het dorp Kransjka Gora. Het gebied beschikt over een paar lange steile afdalingen voor gevorderde skiërs, maar biedt ook ruim voldoende blauwe en rode pistes voor beginners. Je kunt les krijgen in het Engels en voor gezinnen met kinderen is er een kinderskilift en skispeeltuin. Je kunt er schaatsen en rodelen. De Julian alpen delen echt een bijzondere sfeer. 

Bansko Onder Kransjka staat het skidorp Bansko, in Bulgarije, op de lijst. Ook Bansko biedt voor iedere skiër iets wils. De liften zijn modern en het dorp heeft voldoende horeca mogelijkheden. Dankzij kunstmatige besneeuwing is Bansko tussen december en maart sneeuwzeker. 

Ook in Polen, Servië en Tsjechië zijn gebieden te vinden voor de kleinere portemonnee, met name geschikt voor de beginnende skiër. 

10 x in deze ski-gebieden verdwijnt je geld niet als sneeuw voor de zon

Grote skigebieden of juist kleine dorpen Vind je oost Europa toch wat ver? Ook in de grote skigebieden van west Europa zijn vaak best dorpen te vinden waar accommodatie en skipas aanzienlijk goedkoper zijn. Vaak boet je dan wel wat in qua sfeer (grote appartementencomplexen in een soms minder charmante omgeving), maar als het je alleen om het skiën gaat, en je vind het niet erg om met de auto een stukje te rijden naar de liften, wellicht een goede optie. Die met name in Frankrijk is te vinden. 

Ook kleine dorpen in minder ontwikkelde gebieden zijn vaak een stuk economischer (en sfeervoller) maar bieden ook minder sneeuwzekerheid en uitdaging voor gevorderde skiërs. 

Italië Italië voelt misschien ver weg, maar een aantal skigebieden ligt op dezelfde afstand als veel Franse oorden. En o, wat zijn die cappuccino’s en pasta’s op de berg toch lekker. Hotels zijn er gemiddeld echt goedkoper en voor de lunch geldt hetzelfde (en lekkerder!). Het dorp Livigno is bovendien belastingvrij, waardoor - naast het skiën - winkelen ook heel aantrekkelijk is. 

En, voor als er echt een flink pak sneeuw is gevallen (en je wilt misschien maar voor een paar dagen): ga lekker naar Sauerland of strijk neer in het Scharzwald bij onze oosterburen. In slechts vijf uur rijden zit je middenin de witte heuvels voor een klein bedrag. 

Ski Top 10De lijst van Postoffice.co.uk voor beste prijs/kwaliteit skiresorts 2016: 

1. Slovenië: Kranjska Gora 

2. Bulgarije: Bansko 

3. Italië: Livigno 

4. Italië: Sestriere 

5. Oostenrijk: Ellmau 

6. Finland: Ruka 

7. Andorra: Soldeu 

8. Oostenrijk: Mayrhofen 

9. Italië: Selva Val Gardena 

10. Frankrijk: Morzine 

Verrassende mogelijkheden te over dus. Ik hoor het knisperen van de sneeuw al onder mijn voeten. Jij ook?

Beeld Máxima: Hollandse Hoogte