Zó voorkom je zere ogen in coronatijden

Zó voorkom je zere ogen in coronatijden

Vaker zere ogen deze weken? Je bent niet de enige.

Uit Brits onderzoek blijkt dat steeds meer mensen Googelen naar wat ze kunnen doen om zere ogen tegen te gaan. Dat komt deels door het thuiswerken (Zoom-vergaderingen zijn killing), maar ook omdat we bijvoorbeeld veel meer Netflixen. We zitten meer dan ooit achter een scherm. En dat voel je aan je ogen.

Gelukkig is er hoop in droogogige dagen. Heb je vermoeide, pijnlijke, droge of juist waterige ogen, ben je gevoeliger voor licht en heb je vaker hoofdpijn? Probeer deze tips dan eens.

  • Las vaker pauze in

Je zit meer achter je scherm, en tijdens videogesprekken vaak ook dichterbij dan je normaal zou zitten. Het is daarom belangrijker dan ooit om je ogen ook rust te geven. Hanteer de 20-20-20-regel. Kijk na elke twintig minuten gedurende twintig seconden naar iets op twintig foot (circa zes meter) afstand. Een rustmoment voor je oogspieren.

  • Knipperdeknipper

Als we geconcentreerd naar een scherm kijken, knipperen we niet genoeg. Probeer er aan te denken om regelmatig te knipperen (lastig, we know) of investeer in fijne oogdruppels om de boel gehydrateerd te houden.

Zó voorkom je zere ogen in coronatijden
  • Denk na over hoe je scherm staat

Die hoort minimaal 40 centimeter van je ogen af te staan, wat nog best ver is. Nog verder is nog beter. Ook papieren waar je mee werkt dienen op zo'n afstand te liggen. Let je hier goed op, dan word je houding ook vanzelf beter (wat hoofd-, nek-, en rugpijn óók direct vermindert).

  • Verlichting verlicht

Hoe fel moet een kantoorlicht zijn? Nou, je moet informatie op documenten en schermen goed kunnen lezen. Te veel natuurlijk licht zorgt dat je gaat knijpen met je ogen, dus zorg dat je geen reflectie op je scherm hebt. En maak gebruik van een bureaulamp die je bij kunt stellen voor de rest.

  • Lenzen uit

Naar kantoor doe je misschien elke dag je lenzen in, maar door thuis wat vaker je bril te dragen doe je je ogen een groot plezier. Ze worden minder droog, en je zit minder aan je ogen (in deze tijden een groot goed). 

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in