• Health

Zo geniet je zorgeloos (en vlekkeloos!) van de zon

Zo geniet je zorgeloos (en vlekkeloos!) van de zon

Wies kijkt verder dan de schaduwzijde van het zonnen.

Dit artikel staat in een langere versie in het nieuwe nummer van Nouveau (met Hedy d'Ancona op de cover) die nu in de winkels ligt. Je bestelt 'm hier.

Een halfuur per dag onbeschermd in de zon zitten is gezond. Dat zou je bijna vergeten. Daarom legt Wies nog eens haarfijn uit hoe je vlekkeloos van een zonnige zomer kunt genieten.

Gezond in de zon

De zon mag dan schadelijk zijn voor de huid, voor onze algehele gezondheid is de zon van groot belang. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, nodig voor sterke botten en tanden, en voor je weerstand. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat regelmatig in de zon zitten de kans op dikkedarmkanker, borstkanker en MS verkleint, evenals het risico op hart- en vaatziekten.

Zo geniet je zorgeloos (en vlekkeloos!) van de zon

Daarom wordt geadviseerd om dagelijks een klein halfuur onbeschermd in de zon te zitten. Zelfs het KWF raadt aan om elke dag 15 tot 30 minuten in de zon te zijn met handen en gezicht, zonder zonbescherming. Daarna is het gewoon weer smeren en geblazen. Langer heeft ook geen zin. Je huid maakt namelijk niet eindeloos vitamine D aan.

En na die 15-30 minuten?

Nou, dan smeer je allereerst een dagcrème met SPF. Dat werkt prima voor als je even buitenkomt om boodschappen te doen, maar als je echt veel in de zon bent, is een dagcrème met SPF niet voldoende. Dan werkt alleen een, zonnebrandcrème met een hoge SPF (50+) goed, een die beschermt tegen UVA en UVB stralen.

Breng eerst je dagcrème aan, zodat de werkzame stoffen goed in de huid kunnen trekken en smeer dan met zonnebrandcrème. Eventueel kun je daarna foundation aanbrengen. Meng de zonnebrandcrème in ieder geval niet met je foundation, dat vermindert de zonbescherming.

Zo geniet je zorgeloos (en vlekkeloos!) van de zon

HerstelwerkzaamhedenEen huid die schade heeft opgelopen door jarenlange blootstelling aan de zon zonder bescherming is nauwelijks te herstellen. Toch valt er nog wel iets te redden! Maar wacht met deze behandelingen tot na de zomer.

- Chemische peelingEen chemische peeling kan de huid net wat gladder en egaler maken. Vooral geschikt voor oneffenheden in de bovenste huidlaag, zoals pigmentvlekken en gebarsten bloedvaatjes veroorzaakt door de zon. Rimpels verminder je er niet zichtbaar mee.

- MicrodermabrasieHierbij wordt de huid licht opgeschuurd door middel van kleine microkristallen. Ook hier wordt slechts de buitenste huidlaag verwijderd, waardoor -net als bij een chemische peeling- pigmentvlekken en andere kleurverschillen weggenomen kunnen worden en de huid egaler wordt. Vergeet niet dat ouderdomsvlekken vaak nog ouder doen lijken dan rimpels.

Zo geniet je zorgeloos (en vlekkeloos!) van de zon

- Vitamine A (in crèmevorm)Vooral vitamine A-zuur (verkrijgbaar op doktersrecept) verbetert de huidstructuur zichtbaar, fijne rimpels veroorzaakt door de zon worden minder en pigmentvlekken kunnen verdwijnen.

- LaserEr zijn verschillende lasers, zoals Fractional en IPL, maar het beste resultaat krijg je met grover geschut zoals de CO2- of Pico-laser (PiQo4). Het is afzien, maar dan krijg je ook wat.  Fijne rimpels vervagen en de huid wordt een stuk gladder en egaler.

Geniet, maar zon met mate!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in