Wies goes Ageless: zo blijf je wél op gewicht

Dieten Barbie dieet dik dun jojo
© Getty Images

Klaar met jojoën? Dit is hoe je wél gezond en op gewicht blijft. In het aprilnummer van Nouveau gaat Wies in gesprek met psycholoog Wouter Cornet, die zelf 33 kilo afviel.

Een mentale kwestie

Bij 80% van alle mensen die zijn afgevallen, zitten de verdwenen kilo’s er na een jaar weer aan. Drie jaar later geldt dit voor 95% van de lijners. Volgens Cornet zit het geheim van succesvol af vallen niet achter het lichamelijke, maar juist achter het mentale. “Diëten is een mindgame. Eten ook. Waar je eerst redenen bedacht om niet af te hoeven vallen – omdat je het overgewicht nog wel mee vond vallen – of lekker veel te kunnen eten – omdat je vond dat je het had verdiend – moet je ineens redenen gaan bedenken om gezond te gaan eten, bijvoorbeeld omdat je een gezonder gewicht wilt bereiken. Je gedachten bepalen je gedrag. Omdat de wens om veel te eten vooral een activiteit van je eigen brein is, moet je de set aan eetregels drastisch zien te veranderen. Je wil steeds de koelkast openen en eten pakken, maar om het niet te doen moet je heel bewust je verstand gaan gebruiken. Je moet je drang om de trek te stillen te slim af willen zijn.”

De trucs van Cornet

Uiteraard heeft Cornet tips voor mensen die graag wat kilo’s kwijt willen raken. “De simpelste manier is dat je je favoriete snacks gewoon niet meer in huis haalt. Een andere truc is de controle over het eten over te dragen aan je partner door hem of haar op te dragen jou alleen in het weekend iets ongezonds te geven. Of alleen kleine verpakkingen kopen om te voorkomen dat je overeet. Veel succesvolle diëters hielden een foto van zichzelf uit de tijd dat ze nog veel overgewicht hadden bij de hand. Telkens als ze de verleiding voelden om ongezond te eten, pakten ze die oude foto om zichzelf eraan te herinneren dat ze nooit meer terug wilden naar dat gewicht.”

Een gezond gewicht op de lange termijn

Volgens Cornet stranden de meeste afvalpogingen doordat mensen diëten zien als iets tijdelijks. “Na het bereiken van hun doel pakken ze hun oude eetpatroon weer op. Als je je ideale gewicht wil vasthouden, zal je vast moeten houden aan een gezonde levensstijl. De meest succesvolle diëters in mijn onderzoek hielden zich aan een puur natuurlijk dieet: geen zakjes en pakjes, maar alleen verse en onbewerkte producten. Dat is voor hen een way of life geworden en het kost hen geen enkele moeite om het vol te houden.”

loretta cover
©

Alle tips en bevindingen van psycholoog Wouter Cornet lees je in het aprilnummer van Nouveau.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in