Zoveel vormen van vasten, zoveel vragen…
Wat begon met het 5:2 Dieet (vijf dagen normaal eten, dan twee dagen niet meer dan 500-600 calorieën) is uitgegroeid tot een heel eigen afslankcategorie, met kreten als 16:8 en Eat-Stop-Eat.
Huisarts en topsportarts Servaas Bingé schept wat duidelijkheid in Het Laatste Nieuws. "Het is niet allemaal één pot nat: er bestaan wel degelijk verschillen. Je kunt vijf dagen normaal en gezond eten en twee dagen je calorie-inname beperken tot maximaal 800 calorieën, zoals in het 5:2-dieet."
"Maar je kunt ook per 24 uur een bepaald eetritme aanhouden, zoals het 16:8-patroon. Daarbij vast je 16 uur en mag je tijdens een tijdspanne van 8 uur wel eten. Bij de eat-stop-eat-methode eet je één of twee dagen van de week helemaal niets, bij alternate-day fasting eet je telkens 24 uur wel en 24 uur niet."
Het verschil tussen de vormen voel je vooral in de praktijk, volgens Bingé. "Als je binnen een bepaalde tijdspanne eet, zoals bij 16:8, ondervind je minder uitgesproken hormonale en metabolische schommelingen dan wanneer je twee dagen per week zou vasten. Daardoor is het gemakkelijker toe te passen en vol te houden, omdat de schok voor je lichaam minder groot is. Het duurt iets langer voor je resultaat bereikt, maar de veranderingen worden wel elke dag langzaamaan groter. En het is inpasbaar in je levensstijl op lange termijn, waardoor het geen dieet is, maar een gedragsverandering."
De voordelen:
- Of het nu 5:2, 12:12 of 16:8 wordt, je kiest wat bij je dag en ritme past.
- Wie 16 uur vast, geeft haar lichaam de tijd om de binnengekomen voorraad koolhydraten helemaal op te maken en vervolgens de vetvoorraad aan te spreken. Hoe langer je vast, hoe groter dat effect wordt.
- Elke dag een stuk van de dag vasten (drinken mag wel, zolang het maar geen calorieën bevat) vermindert de schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
- Het verkleint het risico van diabetes en andere nare kwalen.
- In de tijd dat je wel eet, mag je goed eten: magere eiwitten, veel kleurrijke groenten en fruit, peulvruchten en volkorengranen – vasten hou je niet vol op een hongerdieet.
Meer weten? Servaas Bingé schreef een boek over de pittigste manier van vasten: 16:8 - Met intermittent fasting naar een gezonder gewicht (20 euro)
Foto (c) iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in