Overgang: word wijzer (en lach er smakelijk om!)

Overgang: word wijzer (en lach er smakelijk om!)

Kom je ook naar de Schaterende Sarah Sessies?

'Is er zelfs een Dag van de Overgang, hoezo? Moeten we daar dan iets mee?' Ja zeker, dat vinden Linda Beentjes, Harriët den Nieuwenboer en Henrike van Engelenburg. Daarom organiseren zij een informatiemiddag met drie sessies en cabaret (want er mag wel gelachen worden) over het leed dat menopauze heet.

'Ik heb er helemaal geen last van'

"Er ligt een taboe op de overgang, terwijl het mega veel impact heeft op het leven en werk van vrouwen," zegt Harriët den Nieuwenboer, overgangsconsulente.

Overgang: word wijzer (en lach er smakelijk om!)

Opvallend is dat vooral de vrouwen zelf ontkennen dat het een probleem is: "Hoe vaak ik niet iemand op een feestje tegenkom van een jaar of 48 die zegt dat ze er helemaal geen last van heeft, om even later te zeggen dat ze moe is of vergeetachtig wordt omdat ze het zo druk heeft. Ja ja denk ik dan, je hebt er inderdaad helemáál geen last van."

Veel vrouwen hebben klachten

Meer dan 35% van de vrouwen die zich ziek melden hebben klachten die  overgang gerelateerd zijn. "Nou, als werkgever van veel vrouwen zou je toch achter je oren moeten gaan krabbelen, want dat is een duur grapje!”, zegt Henrike van Engelenburg, ondernemer, werkgever en zelf 50plus.

Overgang: word wijzer (en lach er smakelijk om!)

"Gelukkig was ik de eerste die de overgang in ging binnen ons team. Ik dacht dat ik gek werd. Ik kon niet meer wat mij altijd makkelijk af ging. Ik word dement, dacht ik en deed zelfs een online test daarvoor, waaruit inderdaad bleek dat ik zeker aan het dementeren was. Ik deed het af als een burn-out, maar achteraf denk ik dat vooral de hormonen me dwars zaten. Toen ik die onder controle kreeg, mijn voeding aanpaste en koers wijzigde ging het ineens een stuk beter. Niks dementie, ik was gewoon in de overgang.”

Overgang: word wijzer (en lach er smakelijk om!)
Van Engelenburg wijzigde koers, dat is ze gewend als ondernemer, maar hoe doe je dat als werknemer, als moeder, zeker als er ook een beroep gedaan wordt op jou als er een mantelzorger nodig is voor ouders? Daar kan je wel wat hulp bij gebruiken.
Overgang: word wijzer (en lach er smakelijk om!)

Linda Beentjes helpt vrouwen van 40plus in hun loopbaan. "Als 40- of 50plusser heb je enorm veel marktwaarde, alleen wordt dat niet altijd even goed onderkent, noch door de vrouwen zelf als hun werkgever. Hoe behoud je dan plezier in je werk of hoe maak je nog een volgende stap in je loopbaan? Wist je dat er 1.8 miljoen vrouwen in de overgang zitten?"

Word wijzer over de overgang

Genoeg redenen dus om eens samen te komen en iedereen uit te nodigen om zich te laten over informeren over de overgang en de kracht ervan op leven en werk.

Overgang: word wijzer (en lach er smakelijk om!)

Op 5 november is iedereen welkom die te maken heeft met 40plussers: managers, werkgevers, werknemers, vriendinnen, echtgenoten, familie.

Er mag gelachen worden!

Harriet, Henrike en Linda geven 3 sessies waarin zij kennis en kunde delen. Cabaretgroep The Big Mo verzorgt de schaterlach met in de hoofdrol Hetty Heyting. Ofwel: tante Til uit de populaire jeugdserie De Familie Knots in de jaren 80, dé jeugdserie van veel 40- en 50 plussers. Hetty is er al doorheen, door die overgang, en spreekt dus als ervaringsdeskundige.

Overgang: word wijzer (en lach er smakelijk om!)

Schaterende Sarah Sessie: vrijdag 5 november 2021 van 14:00-17:00 uur, in het Fort van Hoofddorp. Kosten € 50. Aanmelden kan via Schaterende Sarah.