Het is vandaag Anti-Dieet Dag!

Het is vandaag Anti-Dieet Dag!

Leg dat stukje eetbaar spaanplaat maar even weg.

Begin je ook elke ochtend aan een afslankdieet, net als gisteren? Veel vrouwen zijn heel veel bezig met afvallen, slank worden en slank blijven, eten en vooral niet eten. Het zuigt niet alleen alle lol en genot uit een maaltijd, je wordt er ook niet gelukkiger van.

Waarom dan toch die fascinatie met diëten? Omdat er voortdurend wordt gehamerd op de ongezonde aspecten van te zwaar zijn. En vooral hoe dat op de zorgkosten drukt. Over de ook enorme kosten van sportblessures hoor je gek genoeg nooit iemand.

Het komt echter ook omdat in de media, goede voornemens ten spijt, slank toch de norm is. En als je maar zelden beelden ziet van uiterst competente corpulente juffen, artsen, wetenschappers en succesvolle ondernemers (en die zijn er erg in groten getale) ga je vanzelf denkend dat alleen slanke mensen het verdienen om in beeld te komen.

Diëten blijven hot, iedereen die wil afvallen droomt toch van een quick fix die werkt. De waarheid is dat je van diëten alleen maar dikker wordt. Ze werken allemaal, maar zodra je de teugels laat vieren, kom je prompt weer aan. En intussen krijg je er ook nog frustratie, een laag zelfbeeld en gierende hongerklap bij cadeau.

Wat wel helpt, is gezonder gaan eten. Echt eten, dus geen eetbaar spaanplaat, maar een volkoren boterham. En geen troosteloos hapje uit een zakje ('alleen water toevoegen'), maar een bord vol groenten, noten en een mootje gebakken zalm.

Gewoon van alles wat, in niet te grote porties. Geen troep eten, niet de hele dag door snaaien, maar drie volwaardige maaltijden per dag. Goed vol te houden, let je op wat er naar binnen gaat, dan val je er vanzelf in een rustig tempo van af en blijft het er ook af, omdat zo eten al snel een haalbare manier van leven wordt.

Heb je zin in zo'n lifestyleswitch, vier dat dan vandaag: het is Internationale Anti-Dieet Dag. Ga een kapsalon halen, bestel een vier-kazen-pizza, neem tiramisu als dessert. En morgen begin je dan met gewoon gezond eten – altijd beter vol te houden dan het zoveelste dieet waar je niet blij van wordt.

foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in