Het nieuwe normaal, ook aan tafel.
Je zou niet de enige zijn die de afgelopen maanden meer en ongezonder heeft gegeten en al die e-peritiefjes voor Zoom zullen ook niet hebben geholpen. Nu er enige structuur begint te komen in het leven, is het ook zaak om je gezonde gewoonten weer op te pakken. Maar hoe dan?
Eerst even wat achtergrond: dat emo-eten zo piekte tijdens de lockdown, komt door stress. "Tijdens de eerste weken kregen we enorm schokkende beelden uit Italië te zien," zegt Voedingsdeskundige en diëtist Hella Van Laer in Het Laatste Nieuws. "Die werken in op je brein, waardoor je bijna verlamd raakt door angst. Angsten van dat kaliber zijn een enorme motivator om ons gedrag plots om te gooien. Je kan het vergelijken met een extreme stress-situatie. Die heeft ook een enorme impact op je gedrag, inclusief je eetgedrag. Denk maar aan de examenperiode, wanneer veel studenten gaan emo-eten en naar comfortfood grijpen."
Comfort food (verzadigend eten, vaak met de heilige dooreet-eenheid Vet, Zoet en Zout erin, geeft een tijdelijk, fijn gevoel. Het niet verslavend, maar zijn je hersenen daar eenmaal aan gewend, dan kan wel makkelijk een patroon ontstaan waarin je bij spanning sneller naar de rol met chocoladebiscuitjes grijpt. Het helpt niet dat door veel thuiszitten de normale eetstructuur die je op je werk zou hebben vlot vervaagt.
Tijd voor een reset, dus. En wel zo:
- Hou een paar dagen een eetdagboek bij om in kaart te brengen wat er wanneer naar binnen gaat. Het kan old school op papier of in een app (de Eetmeter van het Voedingscentrum is uitstekend) en het is meestal confronterend genoeg om de eetkoers bij te sturen.
- Haal geen ongezonde dingen in huis. Als er chips, nootjes en bonbons zijn, dan gaan ze op ook. Zorg gewoon dat ze niet aanwezig zijn.
- Zorg voor een alternatief. Stress blijf je houden, dus hou fruit en rauwkost paraat om frustratie op te kunnen botvieren. Geroosterde kikkererwten en andere peulvruchten zijn een verrassend verzadigend, knapperig en relatief gezond alternatief als je eens even iets wilt wegkraken.
- Niets is zo effectief bij lekkere trek of afwezig dooreten als afleiding. Maak een ommetje, ga je tanden poetsen, ruim een la op. Zo'n bui komt en gaat, afleiding leert je dat je er niet aan toe hoeft te geven, maar dat het vanzelf verdwijnt.
- Lichaamsbeweging is goed voor van alles, dus vooral doen. Maar je valt er niet per se van af, wat je in je mond stopt heeft vele malen meer invloed op je gewicht.
- Ga niet extreem lijnen. Honger is de snelste manier om naar een pak roze koeken te grijpen. Eet gezond, eet geen troep en eet wat minder, dan zijn de coronakilo's er zo weer af.
Meer weten? ‘Breek met hoe je eet’, Hella Van Laer (Van Haelewyck, 20 euro).
Foto (c) iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in