Staan de donkere dagen voor jou gelijk aan comfortfood, bankhangen en broeken met elastiek? In zes weken tijd kun je een stuk fitter en energieker worden, zonder dat het afzien wordt.
Deze week vind je op Nouveau elke dag een deel van het 'In 6 weken back on track plan', samengesteld in samenwerking met Daan Remarque (gedragspsycholoog en auteur van Het Jojo-effect) en Janneke Wittekoek, cardioloog en gezondheidswetenschapper, gespecialiseerd in vrouwen.
Dit kun je al lezen:
- Het Back On Track Stappenplan: in 6 weken fitter en beter in je vel
- Het Back On Track Stappenplan: zó kom je in actie
- Het Back On Track Stappenplan: boost je weerstand!
- Het Back On Track Stappenplan: blijf gemotiveerd!
Vandaag: tijd en aandacht voor jezelf
Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning. Het helpt je bloeddruk en hartslag te verlagen én stimuleert je creatieve brein. Begin met een nieuwe hobby, lees een goed boek of speel gezellig een spelletje; sociale connecties zijn goed voor onze fysieke en mentale gezondheid, aldus Janneke Wittekoek.
Wandelen = me-time
Je boodschappen doen op de fiets of even naar de bakker lopen; het telt allemaal mee als beweging. Maar, zegt Janneke Wittekoek, zorg er ook voor dat je elke dag even bewúst be-weegt. Dat je elke dag een halfuurtje wandelt voor het ontbijt of na het avondeten, bijvoorbeeld. En zie dat als een moment voor jezelf, waarop je je hoofd leegmaakt, geniet van je omgeving en tot rust komt. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor jou – en dat is net zo belangrijk.
Eerste hulp bij ontspanning
Sleep Genius: ontwikkeld door neuro-wetenschappers om astronauten te laten slapen in de ruimte door middel van muziek en rustgevend geluiden.
Headspace guide to sleep: Netflixserie met animaties van ongeveer twintig minuten, afgesloten met ontspanningsoefening om beter te leren slapen.
Relax Melodies: app vol meditaties en rustgevende geluiden
Met aandacht eten
Wist je dat je hersenen pas na vijftien minuten het signaal krijgen dat je verzadigd bent? Als je gedachteloos je eten naar binnen werkt tijdens het Netflixen of heel snel eet, mis je dat signaal en overeet je je makkelijk.
Eet dus met aandacht, raadt Daan Remarque aan, bij voorkeur aan tafel en zonder op een scherm te kijken. Dan proef je ook veel meer wat je eet.
En adem in, adem uit…
Veel mensen halen zestien keer per minuut adem, terwijl zes keer al voldoende is. En dat heeft invloed op allerlei processen in je lichaam. Een rustige ademhaling verbetert de verbranding van vetten, maar beïnvloedt bijvoor-beeld ook je stemming, hersenactiviteit en spijsvertering op een positieve manier.
3x yoga
1 Yoga nidra (slaapyoga) op je rug gelegen geef je je over aan een begeleide meditatie, inclusief ademhalingstechnieken en het stellen van een intentie. Resultaat: een helder brein en een leeg hoofd.
2 Yin yoga een langzame vorm van yoga, waarbij houdingen soms wel vijf minuten lang worden aangehouden, zodat je goed kunt voelen wat er in je lichaam gebeurt. Goed voor je gewrichten.
3 Restorative yoga gericht op het herstellen van lichaam en geest. De – eenvoudige – houdingen worden tot wel twintig minuten aangehouden.
Morgen het laatste deel van het Back On Track Stappenplan: een duurzame, gezonde leefstijl
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images