Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Het Back on Track stappenplan: boost je weerstand!

In zes weken fitter? Dat kan met het Back on Track stappenplan. Je las al over gedragsverandering en in actie komen, vandaag: boost je weerstand!

koud douchen weerstand opkikker

Staan de donkere dagen voor jou gelijk aan comfortfood, bankhangen en broeken met elastiek? In zes weken tijd kun je een stuk fitter en energieker worden, zonder dat het afzien wordt.

De komende dagen vind je op Nouveau elke dag een deel van het 'In 6 weken back on track plan', samengesteld in samenwerking met Daan Remarque (gedragspsycholoog en auteur van Het Jojo-effect) en Janneke Wittekoek, cardioloog en gezondheidswetenschapper, gespecialiseerd in vrouwen.

Je kon al lezen hoe het zit met gedragsverandering en in actie komen vandaag gaat over de volgende stap: je weerstand een boost geven.

Slaap goed

● Zoek overdag het daglicht op – zeker in de winter. Dan maakt je lichaam als het donker wordt makkelijker het slaaphormoon melatonine aan. Nóg een reden om de auto te laten staan!

● Hou je slaapkamer koel. Bij een temperatuur tussen zestien en achttien graden val je sneller in slaap en sta je frisser op.

● Pas de 4-7-8-ademhalingstechniek toe voor een verlaagde bloeddruk en hartslag: adem vier seconden in door je neus, hou zeven seconden vast en adem acht seconden uit door je mond. Doe dat in ieder geval vier keer.

 ● Ideale avondsnack: een banaan, wat amandelen of een beker warme melk stillen je trek én versnellen de aanmaak van melatonine.

● Powernap: volgens slaapthera­peut Ingrid Verbeek kan een dutje overdag veel goeds doen, zolang je het niet gebruikt om slaap mee in te halen. Slaap niet langer dan een halfuur: een dutje van vijf of tien minuten verkwikt al behoorlijk.

Food for vijftigers (en ouder)

Eiwitten: vertragen het proces van spierafbraak (dat na je dertigste begint en na je zeventigste een hogere vlucht neemt) en van botontkalking (na de overgang). Bovendien vullen ze goed.

Koud douchen

Tip van cardioloog Janneke Wittekoek: 

Elke dag een minuut koud douchen zet je hele lichaam in staat van actie: het stimuleert je ververbranding, verbetert je vaatflexibiliteit en geeft je immuunsysteem een krachtige boost. Bouw het rustig op – het is best pittig in het begin – maar als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet anders meer.

Morgen: zó blijf je gemotiveerd

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Health
  • Getty Images