Goed nieuws als je hoge bloeddruk hebt

Door Ella Vermeulen
Goed nieuws als je hoge bloeddruk hebt

Niet langer alleen symptoombestrijding!

Een internationaal team van wetenschappers zegt een van de oorzaken van hoge bloeddruk (hypertensie) te hebben ontdekt. Ook stellen de onderzoekers dat die oorzaak op relatief korte termijn behandeld kan worden met reeds geregistreerde geneesmiddelen, die nu voor andere aandoeningen worden gebruikt. 

Voor hoge bloeddruk was tot nu toe slechts symptoombestrijding mogelijk, omdat het mechanisme dat primaire hypertensie (95 procent van alle gevallen) veroorzaakt, onbekend is.

Hoge bloeddruk verhoogt het risico op een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Daarmee is hypertensie wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van sterfte of blijvend letsel. Maar in 95 procent van alle gevallen is het moleculaire mechanisme dat hypertensie veroorzaakt niet bekend. 

Als gevolg hiervan worden patiënten vaak behandeld met medicijnen die de bloedvaten wijder open zetten en zo alleen de symptomen van hoge bloeddruk bestrijden. De meeste patiënten blijven daarom kampen met de langetermijngevolgen van hypertensie, zoals hartaanvallen of beroertes.

Het onderzoeksteam, onder leiding van wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM), vermoedt dat hypertensie het gevolg is van een bepaald eiwit (Nox5) dat de bron is voor zogenoemde zuurstofradicalen in de wanden van bloedvaten. Die radicalen verstoren een proces, dat normaal gesproken helpt om vernauwing van de slagaders en trombosevorming te voorkomen. Daarmee is het eerste oorzakelijke mechanisme van primaire hypertensie bij mensen geïdentificeerd, aldus de onderzoekers. Het kan mogelijk binnen twee jaar worden behandeld met bestaande medicijnen. 

Het is nu wachten op de goedkeuring van de financiering voor onderzoek naar de doeltreffendheid van deze behandeling, zegt onderzoeksleider Harald Schmidt van de UM tegen De Limburger, maar dit zal niet lang duren. Om welke medicijnen het gaat, kan de onderzoeksleider nog niet zeggen "want er zijn patenten ingediend op het gebruik van deze geneesmiddelen."

In Nederland kampen drie miljoen mensen met hoge bloeddruk. De aandoening wordt gezien als een sluipmoordenaar. Jaarlijks gaan er in ons land bijna dertigduizend mensen dood aan een beroerte, hartfalen of hartinfarct. Een gezonde leefstijl blijft essentieel, maar met de nieuwe medicijnen lijkt het risico om getroffen te worden door een hartaanval of beroerte toch kleiner te worden en dat is goed nieuws. 

Foto (c) iStock

The Power Issue van Nouveau ligt NU in de winkel, maar je kunt het ook online bestellen, zonder verzendkosten, op Magazine.nl!