Nederlanders bikkelen zich door de coronacrisis.
Het zijn barre tijden voor hypochonders. Dat zijn mensen die normale lichamelijke verschijnselen al snel duiden als een ernstige ziekte. Nu we bijna allemaal een beetje smetvrezerig zijn en bij elk kuchje onwillekeurig toch even aan corona denken, kun je je beter voorstellen hoe naar het is om te moeten leven met ziektevrees.
Toch doet Nederland het in het algemeen helemaal niet slecht als het aankomt op kalm en nuchter blijven onder een snotneus en andere redelijk normale fysieke symptomen. Lenstore onderzocht in welke Europese landen mensen Dokter Google het vaakst raadplegen om inzicht te krijgen in hun symptomen. Spanje steekt er met kop en schouders bovenuit met 410 'google-hypochonders' per 10.000 mensen, gevolgd door Spanje en Denemarken.
Nederland staat op de zeventiende plek met 56 ziekte-googlers per 10.000 inwoners. Alleen de Slowaakse Republiek, Polen en Ierland zijn er nog minder mensen mee bezig. Dat we niet om de haverklap bij de dokter zitten, komt voor een groot deel door ingebakken zelfredzaamheid (wie griep heeft, neemt paracetamol en kruipt in bed), goede verkrijgbaarheid van zelfzorgmiddelen en een aardig inschattingsvermogen in wat je zelf kunt doen om je beter te voelen en waarvoor de huisarts echt geraadpleegd moet worden.
Huisartsen spelen daar zelf ook een rol in. Nederland heeft een lange traditie van huisartsen met een aardse instelling: wie last van zijn rug heeft, krijgt het advies meer te bewegen voor er pijnstilling wordt voorgeschreven en wie moeite heeft met de stoelgang, moet eerst een tijdje meer vezels eten voor er laxeermiddelen aan te pas komen. Dat zijn ook dingen die de eerder genoemde zelfredzaamheid in de hand werken. Aan de andere kant moeten we ook weer niet te stoer doen bij klachten die op covid-19 kunnen wijzen. Bij twijfel: laat je testen!
Openingsfoto (c) iStock, bron Lenstore
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in