Wat nu als je na corona niet meer goed kunt ruiken?
Het is een onderwerp waar de meesten van ons maar weinig bij stil hebben gestaan in ons leven. Nu is het ineens aan de orde van de dag: wat te doen als je je vermogen om te ruiken kwijtraakt?
Joke Boon weet het. Zij kan al sinds haar vierde niet meer ruiken. Om het zintuig dat ze niet kent te begrijpen, begon ze een zoektocht naar de reuk en de invloed op het dagelijks leven. Daar schreef ze in het verleden al twee boeken over (naast een rits kookboeken). Toen kwam de pandemie en werd ze ineens wereldwijd bekend.
Ervaringsdeskundige
Daarom volgt er nu een derde boek, vanaf vandaag in de winkels: Eerste hulp bij reukverlies. Omdat ze weet hoe vervelend en lastig het is om je reukzintuig te moeten missen. Een handleiding met nuttige informatie, tips, trucs en recepten voor iedereen die (tijdelijk) last heeft van smaak- en reukverlies.
Grote gevolgen
Verlies van het vermogen tot ruiken en proeven komt veel vaker voor dan je denkt, ook buiten COVID-tijden. Het heeft ook veel meer nadelige gevolgen dan algemeen bekend is. Je ruikt geen brand,- gas- of zweetlucht en eten smaakt niet meer. Reukverlies, ook wel anosmie genoemd, tast het basale zelfvertrouwen aan en kan op langere termijn leiden tot depressie en libidoverlies.
Het verliezen van je reuk kan vele oorzaken hebben. Eén van die oorzaken is het coronavirus. 80% van de mensen die besmet zijn, krijgt tijdelijk of langdurig last van reukverlies of een -stoornis. Hoog tijd dus voor een handleiding over het ontwikkelen en prikkelen van andere zintuigen. Je vindt het boek onder andere hier.
Beeld: Fontaine Uitgevers/Iris Driessen/Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in