Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ben je meertalig opgevoed? Dan heb je een kleinere kans op alzheimer

Van kinds af aan twee talen spreken, kan enorme voordelen hebben voor je gezondheid. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit gegeven de kans op alzheimer verkleint. Dat zit wel goed met de prinsesjes: zij worden zelfs drietalig - Spaans, Nederlands, Engels - opgevoed. Dit kan het proces van de ziekte ...

Ben je meertalig opgevoed? Dan heb je een kleinere kans op alzheimer

Van kinds af aan twee talen spreken, kan enorme voordelen hebben voor je gezondheid. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit gegeven de kans op alzheimer verkleint. Dat zit wel goed met de prinsesjes: zij worden zelfs drietalig - Spaans, Nederlands, Engels - opgevoed.

Dit kan het proces van de ziekte met maar liefst vijf jaar vertragen. Voor het onderzoek, onder andere uitgevoerd door de Italiaanse Vita-Salute San Raffaele University, werden 85 alzheimerpatiënten onderzocht.

Talenknobbel

Bij de personen die al vroeg twee talen konden spreken, bleek meer hersenactiviteit te zijn in de belangrijkste delen van het brein. Hoe beter iemand de talen beheerste, hoe groter het effect en hoe minder ernstig de alzheimersymptomen aanwezig bleken.

De ziekte slaat later toe

Er zijn 45 personen die zowel Duits als Italiaans spreken, vergeleken met veertig mensen die slechts één van beide talen beheersen. Bij de alzheimerpatiënten die slechts één taal spraken, had de ziekte zich gemiddeld zo’n vijf jaar eerder geopenbaard dan bij de groep die meerdere talen onder de knie had.

Lees ook: Waarom te veel zitten je lichaam acht jaar ouder maakt

Prikkels

De studie, onlangs gepubliceerd in het Britse Proceedings of the National Academy of Sciences, ondersteunt eerdere bevindingen die beweren dat tweetaligheid de kans op alzheimer verkleint. De ziekte kan helaas nog steeds niet genezen worden, maar bij mensen wiens hersenen al vroeg extra worden geprikkeld, kan het toeslaan van hersenziekte aanzienlijk worden uitgesteld.

Beter bestand tegen verval

De onderzoeksresultaten zijn deels te verklaren door het feit dat het switchen tussen verschillende talen zorgt voor meer verbindingen en connectiviteit in de hersenen. Hierdoor raakt het brein beter bestand tegen verval. “Deze beschermende effecten kunnen een direct gevolg zijn van de extra moeite die de hersenen hebben moeten doen om twee of meerdere talen goed en veelvuldig te kunnen spreken”, aldus de onderzoekers.

Engels én Frans? Wat lekker gezond!

Dr. David Reynolds, hoofdonderzoeker bij Alzheimer’s Research UK, onderschrijft de onderzoeksresultaten. “Er is steeds meer bewijs dat het veelvuldig spreken van meerdere talen gedurende het hele leven beter beschermt tegen beschadiging van de hersenen.”

Er kleven overigens meer gezondheidsvoordelen aan het vroeg spreken van twee of meerdere talen. Wist je dat het ook kan helpen sneller en beter te herstellen van een beroerte?

Speciaal voor de kleintjes

Wie nu direct een thuiscursus Spaans wil bestellen, moeten we teleurstellen. Het goed spreken van twee of meerdere talen heeft alleen duidelijk effect wanneer deze talen echt actief en vanaf jongs af aan gebruikt worden in het dagelijks leven, zo laat de studie zien. Wél is het iets om bij stil te staan en wellicht mee te geven aan onze kinderen.

Bron: Daily Mail Health

Bron beeld: Hollandse Hoogte