Natuurlijk hebben wij ook de berichten gelezen waarin wordt gesteld dat zitten het nieuwe roken is. Desondanks zijn we in shock van de conclusies uit nieuw onderzoek. Tien uur of meer per dag zitten, zorgt ervoor dat je lichaam acht jaar (!) ouder is, dan het daadwerkelijk is.

Door veel te zitten veroudert je lijf in rap tempo.

Tien uur zitten per dag
Uit onderzoek onder 1.500 vrouwen in de leeftijd van 64 tot 95 jaar, blijkt dat vrouwen in deze leeftijdsgroep die tien uur of meer per dag zitten en minder dan 40 minuten bewegen, kortere telomeren hebben. Dit is een deel van je DNA dat aan het uiteinde van een chromosoom zit. Bij elke celdeling rafelt dit uiteinde een stukje uit, totdat de cel niet meer kan delen en sterft.

Versnelde celdeling
Die celdeling kan worden versneld door bijvoorbeeld roken en overgewicht. Doordat de celdeling versnelt, worden de telomeren eerder korter. Dit gebeurt ook bij mensen met hart- en vaatziekten en diabetes.

Veel zitten = acht jaar inleveren
Nieuw is de conclusie van onderzoekers van de San Diego School of Medicine dat telomeren ook sneller delen wanneer iemand veel zit. Het resultaat daarvan is dat iemands biologische leeftijd een stuk hoger ligt dan haar daadwerkelijke leeftijd. Het verschil is gemiddeld acht jaar!

LEES OOK: Met deze app blijf je gemotiveerd om te sporten

Minstens een half uur sporten. Per dag
Bij vrouwen die wel minstens een half uur per dag sporten, werden geen kortere telomeren aangetroffen. Kortom: zin of geen zin, we gaan ons lijf jong houden. Op naar de sportschool!