Eindelijk een steuntje in de rug voor mensen met obesitas.
Wie veel te zwaar is, is vermoedelijk wel bekend met de fabeltjes rond vetblokkers en metabolismeboosters die steevast teleurstellen.
Voor het eerst wordt er nu een geneesmiddel dat wél werkt voor de bestrijding van ernstig overgewicht vergoed vanuit het basispakket. Een kleine groep obesitaspatiënten kan daar, in combinatie met een leefstijlinterventie, gebruik van maken.
Saxenda remt het hongergevoel waardoor mensen langzaam afvallen
Het middel liraglutide, dat in het medicijn Saxenda zit, valt vanaf 1 april (geen grap) onder de vergoeding van het basispakket, zo heeft met ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Saxenda remt het hongergevoel waardoor mensen langzaam afvallen.
Niet iedereen met overgewicht kan het medicijn vergoed krijgen, het geldt alleen voor mensen met een BMI hoger dan 40 of mensen met een BMI hoger dan 35, die ook een extreem verhoogd gezondheidsrisico hebben, zoals een hart-of vaatziekte.
Je krijgt de pil alleen in combinatie met een leefstijlprogramma
Het middel wordt alleen vergoed als het in wordt gezet in combinatie met een leefstijlinterventie. Zo'n interventie helpt mensen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten. ‘Het doel is een blijvende verandering in gedrag', stelt Zorginstituut Nederland.
Een behandeling met Saxenda kost zo'n 2600 euro per patiënt per jaar. Uit wetenschappelijk onderzoek is, volgens het Zorginstituut, gebleken dat met het middel veel patiënten minstens 10 procent meer afvallen dan met een placebo.
Er staan overigens nog twee medicijnen tegen overgewicht op de lijst om mogelijk te worden opgenomen in het basispakket, zo meldt het pharmaceutisch weekblad: naltrexon, voor patiënten met een BMI van 27 of hoger, en setmelanotide voor patiënten met een zeldzame, erfelijke vorm van obesitas.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in