Je hebt nog twee dagen om eventueel over te stappen.
Toe aan een nieuwe zorgverzekering? Eentje waarvoor je niet de hoofdprijs betaalt, maar die natuurlijk wel goed aansluit bij je persoonlijke situatie. Je mag nog tot en met 31 december overstappen. Met deze vijf tips helpen we je bij het maken van de juiste keuze en bespaar je bovendien op de premie.
1. Kies de juiste verzekering
Dit klinkt als een open deur, maar wist je dat er vier soorten zorgverzekeringen bestaan? Restitutie, combinatie, natura en budget. Er zijn grote verschillen tussen deze verzekeringen. Bij een restitutiepolis heb je volledig vrije zorgkeuze. Dit houdt in dat je in principe naar elke erkende zorgverlener kunt, zonder dat je moet bijbetalen.
Kies je voor een naturapolis? Dan moet je nog wat bijbetalen als jouw verzekeraar geen (prijs)afspraken heeft gemaakt met de zorgverlener die jou behandelt. Gelukkig hebben de meeste verzekeraars tegenwoordig een groot aanbod met gecontracteerde zorgverleners. Elk jaar kiezen meer mensen voor de voordeligere naturapolis. Je kunt kijken hoeveel jouw zorgpremie in 2022 omhoog gaat.
2. Wel of niet aanvullend verzekeren?
Goed verzekerd zijn geeft je een veilig gevoel. Maar (te) veel verzekeringen afsluiten, terwijl je over het algemeen gezond bent, is niet altijd nodig. Het kan best lastig zijn om een stapje omlaag te doen, maar bedenk dat je serieus veel geld bespaart als je voor geen of minder aanvullende zorgverzekeringen kiest. Tot soms wel honderden euro’s per jaar.
Probeer daarom voor jezelf in te schatten hoe groot de kans is dat je in het nieuwe jaar zorgkosten gaat maken. Heb je bijvoorbeeld nog steeds die extra zwangerschapsdekking aan staan, terwijl je jongste kind al bijna afstudeert? Dan is het natuurlijk zonde om dat pakket aan te houden. Goed om te weten: spoedeisende hulp en een bezoek aan de huisarts worden sowieso altijd vergoed door je basisverzekering.
3. Kies eens voor een onbekend verzekeringsmerk
Slechte zorgverzekeringen zijn er niet in Nederland. Het is dus best slim om niet alleen het aanbod van de grote namen te vergelijken: er bestaan tegenwoordig ook genoeg kleinere labels (die trouwens allemaal onderdeel zijn van een grote verzekeringsmaatschappij). Je krijgt bij deze minder bekende merken precies dezelfde basisdekking, maar voor een lagere premie. Dat komt bijvoorbeeld omdat je bij de kleinere merken vaak alles via de app of online moet regelen. Is dat geen probleem voor je? Kijk dan eens wat je bespaart met een overstap naar een kleiner merk.
4. Betaal voor het hele jaar vooruit
Heb je genoeg spaargeld om je zorgpremie voor het hele jaar in 1x te betalen? Dan krijg je bij veel verzekeraars korting. Niet superveel, hooguit enkele tientjes. Maar dat is nog altijd meer dan wat de lage spaarrentes je opleveren. Je verdient er dus toch nog wat aan.
5. Het eigen risico verhogen
In Nederland kennen we een verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Dat is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen, voordat je een vergoeding van de verzekering krijgt. Heb je volgend jaar waarschijnlijk weinig zorg nodig? Dan kun je dit eigen risico bedrag vrijwillig verhogen. In stapjes van 100 euro, tot maximaal 885 euro. Hoe hoger je het bedrag van het eigen risico zet, hoe meer premie je bespaart. Tot wel 336 euro per jaar!
Hou er wel rekening mee dat als je volgend jaar onverwacht wél veel zorgkosten maakt, je dus ook meer eigen risico uit eigen zak moet betalen (maximaal 500 euro extra). Nog niet helemaal zeker of je je eigen risico wel of niet moet verhogen? Gebruik dan deze handige adviestool van Independer.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in