Josine van Modekoningin Máxima: 'Even over koninginnen die twinnen'

maxima raalte natan 2023
© Brunopress

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima en Mathilde twinnen.

Maxima Natan rok waxed linnen
© Brunopress

Wat mij het allerleukste lijkt aan Máxima’s baan? Misschien wel de avondjurken en diademen, maar de werkbezoeken aan allerlei bedrijven staan ook zeker in mijn top 3. Deuren die normaal gesproken gesloten blijven, worden voor Hare Majesteit wagenwijd opengezet.

Maxima Natan rok waxed linnen
© Brunopress

Zo ook deze week, toen ze in Raalte een bedrijf bezocht dat gespecialiseerd is in lijm- en oppervlaktetechniek. Voor de feestelijke gelegenheid haalde de koningin een bekende set van Natan uit haar kast. De bordeauxrode top was voorzien van een aangeknipte sjaal, die vrolijk om haar heen danste. De rok - met een split aan de voorzijde - is gemaakt van een alternatief voor leer: gewaxt linnen.

Mathilde Natan rok waxed linnen
© ANP

Wie de rok van Natan ook in haar kast heeft hangen, is koningin Mathilde van België. Zij droeg er in februari 2020 een top met reverskraag en flinke plateauzolen bij.

Koninginnen die twinnen

Mathilde ketting gouden blaadjes natan 2023
© Brunopress

Over twinnen gesproken… Mathilde bezocht 31 maart de tentoonstelling Expeditie Egypte in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in Brussel. Op haar witte japon prijkten een stuk of vijf moderne bladbroches.

maxima ketting gouden blaadjes natan 2014
© Brunopress

De glimmers komen van een gedemonteerde ketting van Natan, die Máxima rond de inhuldiging ook aan haar garderobe toevoegde.

Royal powerpakken

Heb je het over koninklijke mode, dan heb je het anno 2023 al snel over broekpakken. Sinds de coronapandemie -en de bijbehorende soberheid- hebben ze aan de Europese hoven de matchende broek en blazer stevig omarmd, en vervolgens nooit meer losgelaten. Tijdens een diner in Brussel droeg Máxima deze week een bordeauxrood exemplaar van Claes Iversen.

Mette-Marit van Noorwegen koos eveneens voor een broekpak, maar dan een felrode. Hoewel de set de hoogblonde prinses absoluut flatteert, mis ik elke vorm van originaliteit.

letizia rood pak zara
© Brunopress

Letizia van Spanje bracht met haar kleding wat meer leven in de brouwerij. Oké, haar outfit was óók rood en óók met pantalon, maar door de asymmetrische lengte van de top gebeurde er tenminste wel wat. Voor dit effect hoefde ze absoluut geen fortuin neer te leggen, want zowel de top als pantalon komen uit een eerdere collectie van Zara.

Open boord? Informeel gesprek!

Koning willem-alexander edwin evers podcast
© RVD

Op 30 april zit hij alweer tien jaar op de Nederlandse troon. Om deze mijlpaal niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, liet koning Willem-Alexander zich de afgelopen weken uitgebreid interviewen door voormalig radiomaker Edwin Evers. Het resultaat is te horen in de podcast ‘Door de ogen van de Koning.’ De eerste drie afleveringen staan sinds vanmorgen 07.00 uur online. Op de promotiebeelden die gisteren al werden vrijgegeven, viel mij gelijk wat op: de open boord van de koning.

Koning willem-alexander edwin evers podcast
© RVD

Juist omdat we hem steevast met ‘een slang’ om zijn hals zien, straalt de koning met deze kledingkeuze iets uit van ‘ouwe-jongens-krentenbrood’. Het signaal is duidelijk: geen afstandelijke toespraak, maar een intiem gesprek.

Clown of couture?

Charlotte Casiraghi geruit pak
© Brunopress

En last but not least nog wat aandacht voor Charlotte Casiraghi, de beeldschone dochter van prinses Caroline van Monaco. Als ambassadrice van Chanel draagt de brunette aan de lopende band nieuwe kleding van het Franse modehuis. Met dit keer: een geruite broek en dito jasje. Ieder ander zou voor gek lopen in deze combinatie, maar bij Charlotte werkt het.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het AD gestaan

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk