'Potverdrie, slaat toch zomaar de stress toe nu ik bijna jarig ben (en een feest moet organiseren)'

'Potverdrie, slaat toch zomaar de stress toe nu ik bijna jarig ben (en een feest moet organiseren)'

Hoofdredacteur Claudia wordt over ’n paar weken 50 jaar, en vindt dit haar beste jaren ooit. “Mijn verjaardag zelf valt net in de meivakantie. Da’s een beetje onhandig, de meeste vriendinnen zijn dan met hun gezin weg (ikzelf trouwens ook). Om die reden vier ik het een paar weken later. Is de kans op warmer weer ook net wat groter."

"In een weiland, daar wil ik namelijk mijn feest. Al van jongs af aan had ik een droom: witte lange tafels, groene grasvelden, knalgele zonsondergang, eindeloze horizon. Met mijn huwelijk is dat niet gelukt, omdat we stiekem trouwden, maar nu ga ik het écht doen. Een weidefeest, met daarna dansen in de schuur. Laat ik nou de mazzel hebben dat mijn moeder op een boerderij woont. Een echte. Zo een uit Boer zoekt Vrouw. Mijn moeder vond ooit Johan, en kreeg er zijn boerderij bij. En ik de perfecte locatie voor mijn 50ste. Daar doe ik het! Maar, met wie?"

Bevriende collega Ellyne wil weten hoe ik tot mijn selectieproces ben gekomen? “Dat is toch niet interessant”, antwoordde ik. Maar volgens Ellyne (die op 'mijn' feestdag zelf in het huwelijk treedt – ook in de Achterhoek, zo leuk is het daar dus) kan het anderen helpen: how to invite.

Lees ook: Met deze vriendin deelt Máxima lief en leed

'Potverdrie, slaat toch zomaar de stress toe nu ik bijna jarig ben (en een feest moet organiseren)'
  1. 16 vriendinnen. In mijn hoofd ben ik mijn tafelspeech al aan het schrijven. Welke vrouwen hebben mij gevormd? Met wie heb ik zulke intense gespreken dat ik daar een groeisprongetje van maakte? Ik kom tot een groep van 16 lifechanging vriendschappen.
  2. Niet een te grote groep. En die 16, dat vond ik mooi zat. Ik wil geen te grote groep, van een centraal tafelgesprek kan ik namelijk zo enorm genieten.
  3. Geen stress. Fijn als iedereen elkaar al een beetje kent, of makkelijk anschlüss heeft, anders – ik ken mezelf – ga ik proberen te verbinden en het gesprek op gang te houden. En vooral: in de gaten houden of iedereen het wel naar haar zin heeft. Stressssssss!
  4. Geen mannen. Een kwart van de vriendinnen is gescheiden of manloos, en een aantal partners ken ik niet zo goed. Met mannen erbij krijg je een heel andere dynamiek. Vrouwenenergie, dat is wat ik wil.
  5. Wijn. Op mijn feestje alleen maar vrouwen die van wijn houden – en/of spa. Hoef ik niks anders in huis te halen. Mijn Duitse wijnboer is al voor komen rijden met de meest fantastische Rieslings.
  6. Wandelen. Voordat we de Riesling en de Sekt ontkurken, stappen we eerst door het Achterhoekse coulissenlandschap, met – verrassing – achter het huis van wijlen Jos Brink mijn eigen man met pop-up wijnbarretje. Al mijn 16 vriendinnen hebben zich ingetekend op de combinatie wandelen met wijn. Spitze!
  7. Nog maar een keer: geen stress. Yes, al eerder genoemd, maar blijft een dingetje. Zeker nu vriendin Karin heeft laten vallen dat ze een perstrip naar Seoul heeft laten schieten voor mijn feestje. Maar volgens Karin is vriendschap belangrijker dan heel Korea.In mijn ergste stress herhaal ik dat mantra: “Vriendschap boven Korea”. Dussssss, nog 5 weken te gaan…..
Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."