Sylvia is vóór vaccineren en zelf voor een vaccinatieplicht, maar zelfs zij is het spoor bijster als het gaat om logica en geloofwaardigheid: 'Beste Rutte en De Jonge, waarom nemen jullie de verantwoordelijkheid voor de CoronaPas niet?'

Met ingang van volgende week zaterdag, 25 september, komt er na anderhalf jaar een einde aan de anderhalve-meter-samenleving. Als je volledig gevaccineerd bent, of genezen van corona, ben je vrij om te gaan en te staan waar je maar wilt. Als je niet gevaccineerd bent, moet je je in diverse gevallen laten testen, of thuisblijven. Een jaar geleden had ik gedacht dat dit tot unanieme uitbundige volksvreugde en vieringen zou leiden.

De bevolking is nogal verdeeld

Ondertussen weet ik beter. Ons land mag dan één land zijn, in dat land leven heel veel verschillende groepen met net zoveel diverse meningen. Wat die verdeeldheid lastig maakt, zijn de redenen ervoor. Want er is een groep die ervan overtuigd is dat Bill Gates nu altijd over mijn schouder meekijkt, er is een groep die heilig gelooft dat het vaccin vrouwen onvruchtbaar maakt, en dan is er nog een groep die gilt over privacy en lichamelijke integriteit.

Nee, jouw individuele lichamelijke integriteit staat niet boven alles

Veel mensen roeptoeteren over hun ‘lichamelijke integriteit’. Wat die mensen blijkbaar niet weten, is dat de staat verplicht is haar burgers te beschermen tegen ‘potentiële humanitaire rampen’. Afgelopen april is in Tsjechië nog een rechterlijke uitspraak op het allerhoogste niveau geweest over verplichte kindervaccinatie en ik kan alleen maar hopen dat dit ook in Nederland zo gaat werken.

Welke privacy?

Eigenlijk moet ik vooral om ze lachen: Nederlanders die moord en brand schreeuwen over hun privacy. Dat schreeuwen doen ze namelijk vooral op Facebook en Twitter en hé, laten die twee nu net heel veel meer van jou weten dan wat er in de CoronaPas staat. Met elke like, elke check-in, en elke tag, geef je persoonlijke informatie prijs. In Nederland zijn ongeveer 7 miljoen bonuskaarten van de Albert Heijn actief. In ruil voor korting geef je je complete aankoopgedrag prijs. Over welke privacy hebben die mensen het? Als je zo hecht aan je privacy, ga dan als de wiedeweerga van Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn af, en gooi direct al je klanten-/kortingspassen in de prullenbak.

Tweedeling in de maatschappij?

Inderdaad, maar wel een andere dan die waar de anti-vaxxers over gillen. Want ook zieke mensen en zwangere mensen willen veilig  en ontspannen kunnen genieten van een diner in een restaurant of een avondje bioscoop. Solidair en samen, betekent dat we juist die mensen moeten beschermen. En dat doen we door een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad.

Kortom: kap met zaniken ‘omdat het kan’

Als je geen medische reden hebt om je niet te laten vaccineren, haal dan dat vaccin. Net zoals je ooit het BMR-vaccin hebt gekregen, en net zoals je een gele koorts-vaccinatie haalt voor Afrika. Net zoals je je kind laat vaccineren, en je hond, en je kat.

Edoch: Er is ook nog een andere kant…

Alhoewel ik verschrikkelijke jeuk krijg van alle bovenstaande mensen én een bepaalde groep die in deze context het woord ‘NSB’ gebruikt, vind ik wel degelijk iets van het plan van ‘onze regering’ en hun beste vriend, het OMT. Want kan iemand me de volgende dingen uitleggen?

  • Een werkgever heeft niet het recht te weten of een medewerker gevaccineerd is, en daar kunnen mensen elkaar dus eenvoudig en vaak besmetten, maar op een terras mag, nee, moét, gevraagd worden om een vaccinatiebewijs om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. 
  • Je mag als werkgever niet werken met bijvoorbeeld wekelijkse Covid-testen terwijl mensen elkaar daar toch echt frequent en langere tijd zien, maar als je als ondernemer de gasten niet test, kun je zware boetes tegemoet zien en kan het zelfs zo zijn dat je de deuren (alweer) moet sluiten.
  • Het kan dus zomaar zo zijn dat de medewerker van het restaurant die alle gasten controleert, zelf hartstikke positief is en geen haan die ernaar kraait.
  • Scholieren kunnen gewoon naar school, maar vanaf 13 jaar moeten ze bij een restaurant kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn.
  • In een winkelcentrum mag ik overal rondlopen, maar op het moment dat ik ergens wil zitten en een kop koffie wil drinken, moet ik mijn CoronaPas laten zien. Was de redenatie bij de festivals en de Formule 1 niet precies andersom? De festivals mochten niet want geen vaste zitplaats en iedereen loopt de hele dag door elkaar, en Formule 1 wel want iedereen zit op een stoel. Hoe dan?!

Waarom mogen horeca en theater mij wel vragen of ik volledig gevaccineerd ben, maar heb ik niet het recht te weten of mijn tandarts dat is? Of de arts die mij behandelt als ik onverhoopt in het ziekenhuis terechtkom? Want als iemand langere tijd in mijn ‘personal space’ is, word ik liever geholpen door iemand mét vaccinatiebewijs.

Echt, schiet mij maar lek. Dit is een zwabberbeleid waar ik met de beste wil van de wereld geen wijs meer uit wordt, waardoor ik het twijfelende mensen dus ook niet meer kan uitleggen. Want ook al is ‘onlogica’ een verkeerde en domme reden om je niet te laten vaccineren, het is er wel eentje en maakt de hele discussie nodeloos ingewikkeld.

Beste Mark Rutte en Hugo de Jonge,

Deze janboel van maatregelen, daar klopt helemaal niks van. Bovendien is het ontzettend laf om de controle en verantwoordelijkheid bij de hospitalitybranche neer te leggen. Ik denk dat jullie dat zelf ook wel weten. Het antwoord is even eenvoudig als complex: Pak door en maak vaccinatie verplicht, of laat de hele rottige boel los, maar hoe dan ook:

Reacties (1)

Bezoeker
2/1 | 

Het probleem is dat iemand met een vaccinatie bewijs net zo goed besmet kan zijn. En helaas ook net zo besmettelijk is. Wetenschappelijk is inmiddels bewezen dat dit sinds de Delta variant niets meer uit maakt. Je wordt er alleen minder ziek van. Ergens dus gevaarlijker want dan is de kans dat je, terwijl je besmet bent, gewoon naar een restaurant of je kwetsbare oma gaat dus groter dan dat je merkt dat je ziek bent en in quarantaine gaat.

Een vaccin neem je dus echt voor jezelf. En ja, ook om de druk op de zorg te verlichten. Echter is de kans dat je op de IC komt als je jong en compleet gezond bent zo ongelofelijk klein dat het verwaarloosbaar is.

Het doormaken van een COVID besmetting levert bijna altijd natuurlijke immuniteit op die veel langer en beter werkt dan die verkregen van een vaccin. Ook dit is bewezen. Die natuurlijke immuniteit kan je laten testen, super fijn!.. alleen het kromme is dat je er voor het verkrijgen van een QR code helemaal niets aan hebt. Dit bewijst mij dat dit hele beleid er alleen maar is om zoveel mogelijk mensen een vaccin te laten nemen. De grote vraag is.. waarom?

Het is prima als mensen, zeker in de risico groep zich laten vaccineren, slim zelfs. Maar waarom zouden jonge gezonde mensen het risico moeten nemen om een nog niet volledig getest vaccin meermaals te nemen. We gaan al naar de 3e prik, waar stopt dit? Het probleem is dat je natuurlijke afweersysteem helemaal kapot gemaakt wordt met alle risico’s van dien…

Ik snap je bericht en zeker je frustratie. Hopelijk durven mensen ook open te staan voor deze (als je het mij vraagt) vrij nuchtere benadering waarom verplichte vaccinaties bizar zijn.

Als laatste snap ik niet goed waarom mensen die volledig gevaccineerd zijn zo bang zijn voor ongevaccineerde. Als zo’n vaccinatie echt goed werkt is die angst toch niet meer nodig?

Het doet me pijn te zien en voelen dat de verdeeldheid steeds groter wordt en ik kan alleen maar wensen dat we ooit weer naar een echt normaal gaan waarin we mensen en hun keuzes respecteren.

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl 

Archief

2022
2021
2020
2019
2018
2017
More content below the advertising