Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima over een knetterhippe rok én een superstoere koningin

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een jurk met één mouw en een regenboogrok.ZWEDENZe komt in deze rubriek niet zo vaak ter sprake, maar deze week wil ik graag beginnen met prinses Victoria....

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een jurk met één mouw en een regenboogrok.

ZWEDEN

Ze komt in deze rubriek niet zo vaak ter sprake, maar deze week wil ik graag beginnen met prinses Victoria. Tijdens de uitreiking van de Astrid Lindgren Memorial Award schotelde ze ons namelijk een heerlijk moderne look voor. Ingrediënten?

Een zwarte blouse, gifgroene pumps en een felgekleurde regenboogrok van H&M x Iris Apfel (je weet wel, die 100-jarige Amerikaanse zakenvrouw met grote sieraden en nog grotere brillen).

Wat een heerlijke en moderne combinatie! Zo kan het dus ook.

DENEMARKEN

Prinses Mary van Denemarken koos op haar beurt juist voor een ingetogen look. Tijdens een bezoek aan het Mary Elizabeth Hospital droeg ze een robe manteau van het Australische label KITX en een hoed van modiste Susanne Juul.

Hoewel de combinatie niet op mijn lijstje van onvergetelijke looks komt te staan, vind ik het totaalplaatje wel heel representatief en koninklijk. Well done!

BELGIË

Door naar Mathilde, want wat is er met haar aan de hand? De laatste weken kiest de Belgische koningin steeds vaker voor bijzondere outfits en nieuwe merken.

Zou ze soms een nieuwe stylist hebben? Royaltywatcher Jelka van Duyse vraagt het zich inmiddels ook hardop af. Jelka: "Ik ben al wat langer aan het hopen op meer variatie, omdat elk merk zijn eigen uitgesproken stijl en kenmerken heeft. Na een tijdje raak je daar wel op uitgekeken.

Door met merken te gaan variëren, zorgt Mathilde automatisch voor meer aangename verrassingen in haar voorkomen. De afgelopen drie maanden debuteerde ze maar liefst vier verschillende merken.

Als je bedenkt dat de koningin voorheen vaak maar één of twee merken per jaar debuteerde, is dit nu al opvallend veel. Daarom vraag ik me af of ze misschien een nieuwe styliste heeft?”

Hoe het ook zij: deze week werden we in ieder geval getrakteerd op een mooie capejurk van Essentiel Antwerp.

NEDERLAND

De grootste verrassing van deze week kwam echter uit Nederlandse hoek. Gisteren stapte koningin Máxima in een vliegtuig voor een parachutesprong.

Dat deed zij tijdens een werkbezoek aan de Defensie Para School. Onze koningin is echt de stoerste!

Natuurlijk vraagt een parachutesprong niet om een mantelpak of galajurk, maar voorafgaand aan het grote avontuur liep ze er wel ‘op chic’ bij. Of nou ja, chic… een comfortabele culotte en paarse blouse volstonden dit keer.

De kans is aanwezig dat het ontwerp van de blouse je bekend voorkomt. Vorige week droeg Máxima namelijk de oranje variant. Twee voor de prijs van één?

Zondag bezocht het koningspaar Valkenburg. Deels was dat incognito, dus Máxima liet haar hakken lekker thuis. Wat ze wel meenam was een jumpsuit van Michael Kors. Complimenten dat ze hem nog past, want het kledingstuk debuteerde in 2012. Tien jaar geleden! Het was even zoeken, maar het label blijkt Anushka Elliot te zijn: Argentijns design.

MONACO

Last but not least nog wat aandacht voor Charlène. Nu de prinses langzaamaan weer opkrabbelt, komt ook haar krachtige stijl weer naar boven. Tijdens de F1 Grand Prix van afgelopen zondag droeg ze een lichtblauwe jumpsuit van Terrence Bray, die vooral door het rugdecolleté hoog op mijn eigen verlanglijstje staat.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan, foto's (c) Brunopress, Getty Images, Belgische Monarchie