Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Draagt HM nu een jas van Willem-Alexander?'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima gaat tweemaal in het grijs.Als het gaat over Máxima’s voorkomen, gaat het vaak over haar kleding. Logisch, maar onderschat de kracht van haar access...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima gaat tweemaal in het grijs.

Als het gaat over Máxima’s voorkomen, gaat het vaak over haar kleding. Logisch, maar onderschat de kracht van haar accessoires niet. Een hoed, collier, pump of tas kan een outfit echt maken of breken.

Tijdens de ontvangst van de olympische sporters afgelopen dinsdag werd dat ook wel weer duidelijk.

Máxima’s felroze jurk en bordeauxrode mantel kenden we al van Amalia’s debuut bij de Raad van State (rechts), maar als je de foto’s van beide momenten naast elkaar zet, lijken het wel twee verschillende sets.

Naast rood en roze kregen we deze week ook veel grijs te zien. Maandag ging de koningin bijvoorbeeld op werkbezoek in een grijze, mouwloze (!) jurk van Oscar de la Renta. Het ontwerp met ongelijke roklengte en twee verschillende stoffen vond ik altijd al wel leuk, maar met de nieuwe laarzen van Gianvito Rossi vind ik hem nog net wat pittiger. Well done!

Geleend van haar man?

Bij de tweede grijze set moest ik even met mijn ogen knipperen. Droeg de koningin nu een jas van Willem-Alexander? Het zou wel wat koddig zijn, maar toch deed de plaatsing van de knopen mij gelijk denken aan een kledingruil. Bij damesmode zitten de knopen immers links, bij herenmode rechts.

Dit verschil is in de achttiende en negentiende eeuw ontstaan omdat kleedsters vaak rechtshandig waren en zo beter de dames uit de hogere klasse konden aankleden. Als ik kijk naar de overige details van Máxima’s jas, dan vermoed ik echter dat hij niet van de herenafdeling komt, maar dat het een ontwerp is dat aan beide kanten gedragen kan worden. Als je een jas ‘binnenstebuiten’ draagt, verhuizen de knopen immers van links naar rechts. Als mijn vermoeden klopt, is de kans groot dat we de koningin binnenkort gaan zien met een geruite mantel met grijze revers.

Flag Dressing!

Door naar Kate, want die is deze week in Denemarken om te spreken over het belang van goede opvoeding in de eerste levensjaren. Ik moet zeggen dat het bezoek een heerlijke afleiding is te midden van alle zakelijke werkbezoeken van dit moment.

Zo nam de hertogin tijdens een van haar afspraken niet de trap, maar de glijbaan naar beneden. Wie durft nu nog te beweren dat The Firm stijf en tuttig is?

Goed, door naar de kleding, want Kate koos voor een heerlijk gevalletje Flag Dressing. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dit betekent gewoon dat een royal zich kleedt in de kleuren van de vlag van het gastland. In dit geval dus het Deense rood-wit. Leuk detail: de felrode tweedblazer komt gewoon uit de rekken van Zara.

Hello Yellow

Wie qua mode ook wel wat aandacht verdient, is koningin Mathilde van België. Sinds een jaar of tien heeft zij geel omarmd als een van haar favoriete kleuren.

Of het nu een warme zomerdag is, een koude winterdag of Windkracht Eunice: ‘Hello yellow!’ durft ze altijd wel aan. 

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images