Ze wordt een dagje (of wat!) ouder, en zag haar echtgenoot Philip (96) onlangs met pensioen gaan. En dat zou koningin Elizabeth toch aan het denken hebben gezet.

Neemt the queen binnenkort afscheid van haar taken? Welnee! Maar insiders nabij de koningin en haar troonopvolger Charles fluisteren wel dat er achter de schermen gewerkt wordt aan een plan waardoor Charles als regent haar dagelijkse taken overneemt.

Normaal gesproken treedt een regent aan als een koning of koningin door ziekte tijdelijk niet kan regeren. Maar de koningin zou ook haar leeftijd als aanleiding voor een regentschap kunnen nemen. En zou nu het plan hebben opgevat om precies dat te gaan doen – als ze in 2021 welgeteld 95 jaar oud wordt.

Een abdicatie, zoals die van koningin Beatrix, vindt ze naar verluidt geen optie. Ze wil gewoon koningin blijven, al is het maar in naam. Dat past bij het plaatje dat ze ten tijde van haar troonovername schepte in een speech. “Ik verklaar dat ik mijn hele leven, kort of lang, toegewijd zal zijn aan mijn taak voor mijn landgenoten.”

Dat leven werd heel lang, maar dat zagen ze in Groot-Brittannië wel aankomen: de moeder van Elizabeth werd liefst 101. Charles is ondertussen ook alweer 68, en zou staan te trappelen om zelf met de scepter te zwaaien. Liefst met zijn moeder gewoon aan zijn zijde.

In Nederland hebben we trouwens ook een geschiedenis met regentschappen. Prinses Juliana was twee keer regentes toen koningin Wilhelmina ziek was. Koningin Emma was regentes toen koning Willem III ziek werd. Toen hij drie dagen later overleed, werd ze regentes namens haar dochter Wilhelmina, die toen nog minderjarig was.

 

Ons koningspaar is de komende dagen op staatsbezoek in Luxemburg. En werd daar vanochtend groots onthaald.

Het programma van de eerste dag in gezelschap van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa is stevig. Na de welkomstceremonie bij het Groothertogelijk Paleis in Luxemburg-Stad leggen Willem-Alexander en Máxima (alweer prachtig in zijde!) een krans bij het nationale oorlogsmuseum.

In de middag ontmoeten ze de voorzitter van het parlement, de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken. Ook staat er een meeting met de burgemeerster van Luxemburg op de planning. En een mooie stadswandeling door de werelderfgoedstad.

Daarna is het hop, naar het hotel, waar Máxima en Willem-Alexander geen tijd hebben om met de voetjes omhoog te gaan. 's Avonds verschijnen ze namelijk alweer bij een staatsbanket in het paleis. Wij hebben nu alvast zin in de foto's van die glamourous avond. En alle andere outfits die Máxima gaat dragen tijdens haar drie dagen in Luxemburg natuurlijk.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Meghan en Harry hebben gisteren (dinsdag) hun eerste evenement bijgewoond als de Duke and Duchess of Sussex: de newlyweds maakten hun debuut op een tuinfeestje ter gelegenheid van de 70e verjaardag van prins Charles.

De toekomstige koning is pas in november jarig, maar dat wordt nu her en der al gevierd. Met een garden party bij Buckingham Palace bijvoorbeeld. Waar naast Charles en Camilla ook het nieuwste royal stel, Harry en Meghan dus, op de gastenlijst stond.

Dat zag er nog een beetje onwennig uit voor Meghan (die vast liever op huwelijksreis was gegaan dan naar dit niet zo spannende fuif), maar de kop is er nu af: haar eerste officiële duchess-taak zit erop. Bovendien: nadat Charles haar naar het altaar liep, was ze hem wel een tegendienstje verschuldigd, toch?

Beeld: ANP