Hoe brachten de prinsesjes Wilhelmina & Juliana hun zomerdagen door op Paleis Het Loo? ZomerjurkjesOm daarvan een indruk te krijgen, is vanaf 7 juni in de Audiëntiezaal van het paleis een ‘kijkdoosvitrine’ ingericht met veertien zomerjurkjes van deze Oranjeprinsesjes, die een sfeerimpressie geven van de zomers op Het Loo.

De zomerse jeugd van de prinsesjes Wilhelmina en Juliana speelde zich vooral af in het park rond het Oude Loo, bij het houten chaletje in Zwitserse stijl, dat Wilhelmina in 1882 van haar vader koning Willem III had gekregen. Het chalet had een salon met veranda, een boudoir en bovenkamer met balkon. Het meest bijzonder was de keuken, waar werd ‘gekokkereld’ en theepartijtjes werden gehouden. Het speelhuis had een eigen hooiberg, moestuin en bloementuin. De prinsesjes voerden zelf de duiven, konijnen, kippen en hertjes.

De witte prinsessenjurkjes en capejes in de ‘kijkdoos’ zijn voorzien van borduursels en kant en werden oorspronkelijk door de prinsesjes gedragen met bijpassende katoenen zomerhoedjes of hoedjes van stro met bloemen, handschoentjes, schoentjes en parasols.

Article continues after the ad

Van: 7 juni t/m 30 augustus 2016
Waar: Paleis Het Loo, Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn
Website: www.paleishetloo.nl
Geopend: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10:00-17:00 uur
Telefoonnummer: 055-577 24 00