Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat prins Friso in paleis Huis ten Bosch in Den Haag overleed aan de gevolgen van het ski-ongeluk anderhalf jaar eerder tijdens zijn wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech. Wat is er sindsdien veranderd in het Koningshuis?

Prins Friso, de tweede zoon van prinses Beatrix en wijlen prins Claus, werd 44 jaar. Hij was getrouwd met prinses Mabel en samen hadden ze twee jonge dochters, Luana en Zaria.

More content below the advertising

De uitvaart was enkele dagen later op de begraafplaats van de Stulpkerk in Lage Vuursche, pal naast zijn vroegere ouderlijk huis, kasteel Drakensteyn. Het kerkhof trekt sindsdien nog bijna dagelijks extra bezoekers, die het naast het hek van Drakensteyn gelegen graf komen bekijken.

Ware liefde

In het televisie-interview ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag beaamde koning Willem-Alexander vorig jaar dat het overlijden van zijn broer een litteken is dat nooit zal helen. Hij sprak ook over het intense verdriet van zijn moeder Beatrix.

Prinses Mabel, die zaterdag 50 jaar werd, zei bij haar verjaardag terug te kijken op jaren "van enorme vreugde en intens verdriet, zware lessen en mooie successen, warme vriendschappen en ware liefde.”

Lawine

Friso ging op 17 februari 2012, de laatste dag van zijn vakantie, buiten de piste skiën met jeugdvriend Florian Moosbrugger, beheerder van Gasthof Post waar de Oranjes sinds jaar en dag in Lech verbleven.

Friso raakte bedolven onder een lawine en kon pas na 25 minuten uit de sneeuw worden bevrijd. De reanimatie duurde daarna 50 minuten.

"Erg lang. Wellicht zelfs te lang'', zei dokter Wolfgang Koller van het universiteitsziekenhuis in Innsbruck tijdens een emotionele persconferentie enkele dagen later.

Koningshuis kreeg een gezicht

"Het Koninklijk Huis heeft meer een gezicht gekregen door de situatie rondom Friso", stelt Justine Marcella, hoofdredacteur bij royaltyblad Vorsten, tegen NU.nl.

"Ineens zagen we een echte moeder die enorm veel verdriet om haar zoon had en een weduwe die met twee kinderen achterbleef. Voor de maatschappij werden het echt twee mensen van vlees en bloed. Nederland mocht het verdriet zien."

Mabel's imago veranderde

Volgens Sander Paulus, royaltyverslaggever bij RTL, is het imago van Mabel veranderd sinds het ongeluk. "Binnen de koninklijke familie werd Mabel met open armen ontvangen, maar volgens de maatschappij was zij controversieel door haar vroegere contact met Bruinsma.

Door het ongeluk zag Nederland ineens een weduwe met heel veel verdriet. Dat doet iedereen wat, dan valt de rest van het hele imago weg.

We zagen ook hoe Mabel - letterlijk - omarmd werd door Beatrix; ze leken wel beste vriendinnen, ze liepen altijd intiem samen en in het zwart gekleed naar het ziekenhuis waar Friso lag, en de voormalige koningin was ook ineens veel in Londen te vinden, waar Friso en Mabel woonden."

Powerprinses

Mabel kreeg een volledig andere reputatie. Marcella: "Nu zagen mensen eindelijk wat voor 'powerprinses' ze is, want ze is een enorm hard werkende vrouw. Friso moest dan ook niets hebben van de troonopvolging; Mabel was echt de liefde van zijn leven."

Bron: ANP en NU.nl. Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Prinses Caroline van Monaco was al jaren goed bevriend met Karl Lagerfeld, die dinsdag op 85-jarige leeftijd overleed. Zo schitterden ze onder andere elk jaar samen op het Rozenbal.

Een modeprinses en een talentvolle designer: natuurlijk klikte het tussen Caroline en Karl. Of het nou op een groot bal, front row of privé was: de twee waren jarenlang onafscheidelijk. Het mooiste van Caroline en Karl nog een keer in beeld.

More content below the advertising

(Klik op het pijltje voor meer beelden) -->

Hoofdfoto: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Koningin Máxima was vanochtend in het Zeeuwse Vlissingen. En werd daar omringd door honderden kinderen.

In de Lasloods in Vlissingen werd het lokale samenwerkingsconvenant muziekonderwijs ondertekend, waar Máxima erevoorzitter van is. En daar waren natuurlijk ook héél veel blije kinderen bij. En de band Bløf, want het is tóch Zeeland. Máxima zong uiteraard meteen lekker mee.

More content below the advertising

In het convenant staan afspraken over het vormgeven van muziekonderwijs in Zeeland de komende jaren. Momenteel krijgen kinderen op veertig procent van alle basisscholen in Zeeland structureel muziekles, in 2021 moet dat tachtig procent zijn.

Máxima droeg een top uit de collectie van Natan.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in