Koningin Rania (45) vierde deze week dat Jordanië 70 jaar onafhankelijk is. Hoog tijd voor een duik in haar schatkist, om haar mooiste tiara's te bewonderen.

Hier draagt Rania de Diamond Tiara, een geschenk van haar man dat rond 2000 is gemaakt. Het was een bedankje voor de verve waarmee ze haar totaal onverwachte rol als koningin vervulde en intussen ook nog prinses Salma (15) op de wereld had gezet.

Jarenlang was prins Ali, de broer van koning Hussein, de gedoodverfde troonopvolger. Pas op 25 januari 1999 benoemde Hussein Abdullah, oudste zoon uit zijn huwelijk met prinses Muna, tot kroonprins. Hussein lag toen reeds op zijn sterfbed, Abdullah en Rania werden op 7 februari 1999 al koning en koningin. Zonder noemenswaardige voorbereiding hebben beiden het er tot nu toe zeer goed vanaf gebracht.

Tiara met tekst
Rania

De Arabic Scroll Tiara heeft een hoog kalligrafiegehalte. Het stuk werd in 2005 speciaal voor koningin Rania gemaakt, op verzoek van haar man, koning Abdullah. Hij vroeg Yan Sicard, een van Rania's favoriete juweliers (heerlijk, een personal juweller!) om de tiara te maken met zijn vrouw in gedachten. De woorden van de kalligrafie luiden 'Alleen Allah is de Grootste'. Het is zover bekend de enige royal tiara met tekst.

Kroon van klimop

Rania

© Tiara-mania

Deze uit smaragden opgebouwde kroon van klimop is van Boucheron. Het is een ontwerp dat Solange Azagury-Partridge in 2003 maakte. Alle stenen zijn gezet in dramatisch zwart goud. Hoewel het een heel moderne tiara is, komt het basisdesign uit de archieven van Boucheron, waar een schets van een vergelijkbaar model uit 1890 te vinden is. De tiara is geen eigendom van Rania, ze mag hem af en toe van het juwelenhuis lenen.

Multitasken met diamanten

Rania

© Tiara-mania

De Bracelet Tiara is een typisch instapmodel voor als enige bling gepast is, maar Rania anderen mensen niet wil verblinden. Voor een koningin is het een wat zuinig stuk, maar tegelijk haar favoriet: geen andere tiara draagt ze zo vaak. De multitasker is een model van Boucheron, dook in 2008 voor het eerst op en kan ook als armband worden gedragen.

Erfstuk uit de familie

Rania

De Queen Alia Tiara behoorde aan wijlen koningin Alia van Jordanië (de derde vrouw van koning Hussein) en is al gedragen door drie generaties Jordaanse royals. Het is een diamanten topstuk van Cartier, vrij modern en strak, met een opvallend grote basis die om 'big hair' vraagt. Bij gebrek aan hevig touperen gaat het model zweven, wat duidelijk niet de bedoeling is. Gecombineerd met een haarstukje is het echter een absolute beauty.

En onze queen draagt... Jan Taminiau! En het Stuart-diadeem met diamant niet te vergeten. Willem-Alexander en Máxima voegen zich vanavond bij een hele rits Britse royals (en prinses Mabel!) voor een staatsbanket. En iedereen is daarvoor op z'n chiquest.

Genoeg royals te zien op Buckingham Palace vanavond (dinsdag). Maar ze konden eigenlijk allemaal wel inpakken toen koningin Máxima ten tonele verscheen. Met niet alleen de gigantische Stuart-diamant, maar ook een geweldige blauwe paillettenjurk met cape van een nu nog onbekende designer. Al rieken zowel de kleur als het borduurwerk met pailletten als de cape naar Jan Taminiau.

Update: het is inderdaad een ontwerp van Jan Taminiau!

Kate droeg een ontwerp van haar favoriet Alexander McQueen met de Lover's Knot-tiara en oorbellen van Diana

Er werd vanochtend al driftig gegokt naar de sieraden van Máxima. Zou ze voor het eerst in veertig jaar de beroemde Stuart-diamant weer eens laten shinen? Ja hoor! Niet alleen het diadeem, maar ook de gigantische steen zelf verschenen in Buckingham Palace ten tonele. Blijkbaar was de generale repetitie in Luxemburg, waar Máxima tijdens een staatsbezoek het diadeem zonder de bijbehorende diamant droeg, goed in de smaak gevallen.

Met z'n allen

Máxima was uiteraard niet de enige die goed in de juwelen zat deze avond. Voor het banket was menig Britse royal uitgelopen. Naast koningin Elizabeth, Charles en Camilla en Will en Kate gaven ook prinses Anne, prins Edward en prinses Michael van Kent acte de présence.

Voor het banket in de balzaal van het paleis waren ongeveer 150 gasten uitgenodigd. Traditioneel begint het diner met een speech door de koningin, die een toost uitbrengt op het bezoekende staatshoofd. Daarna zal Willem-Alexander het glas heffen op de koningin. En wordt er natuurlijk buitengewoon posh gedineerd.

Logeren

Na het diner hoeft ons koningspaar niet meer op pad: ze logeren vannacht op het paleis. Morgen wacht ze weer een lange dag in Londen. In de loop van de dag vind je het beste van dag 2 in Londen uiteraard terug op Nouveau.nl.

Beeld: ANP/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Willem-Alexander en Máxima zijn in Londen, en daarvoor wordt flink uitgepakt door de Britse royals.

Update: bekijk hier de foto's van het staatsbanket van dinsdagavond.

De Oranjes werden vanochtend ontvangen door prins Charles en Camilla, en werden daarna verwelkomd door koningin Elizabeth en premier Theresa May. Er was even sprake van dat prins Philip daar ook bij zou zijn, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. De prins is met pensioen, en doet nog maar zelden publieke optredens.

 

De koningin heette haar Nederlandse tegenhangers welkom met een ceremonie op Horse Guards Parade. Máxima draagt voor de dag een nieuwe mantel van Claes Iversen (zie hieronder). Wat ze daar onder draagt (ook Claes?) zullen we nog even moeten afwachten.

Slapen op het paleis

Er werd na deze plechtigheden geluncht op Buckingham Palace (waar de Oranjes vannacht ook slapen), waarna onze koning en koningin naar een expositie in de Picture Gallery gingen en een krans legden bij het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey. Daar stond ook een rondleiding op het programma.

In de Picture Gallery

De rest van de dag zat al even afgeladen vol, want aansluitend hield koning Willem-Alexander een toespraak in het Britse Parlement en sprak het koningspaar met een aantal parlementariërs. Daarna was het hup, naar Clarence House. In de woning van Charles en Camilla werden ze namelijk verwacht voor de afternoon tea.

Allemaal in de grime

Daarna begon de aankleedmarathon van de royals, die zich om 21.00 uur onze tijd op Buckingham Palace melden voor een staatsbanket. Met naast Elizabeth, Charles en Camilla óók Will en Kate in de gelederen. En aangezien Willem-Alexander en Máxima de guests of honor zijn, is ook schoonzus Mabel - die natuurlijk in Londen woont - van harte uitgenodigd.

De Stuart

Dat ons heel wat pracht te wachten staat is een zekerheidje. Zeker nu rondzoemt dat Máxima misschien wel het beroemde Stuart-diadeem inclusief het pronkstuk de Stuart-diamant (à bijna veertig karaat) uit de kast trekt. Die werd in 1972 voor het laatst in zijn volledigheid gedragen, door koningin Juliana tijdens een bezoek aan Buckingham Palace.

Máxima droeg het diadeem onlangs in Luxemburg (zie hierboven), maar dan wel zonder die grote diamant.

Was hij dinsdagavond dan eindelijk in zijn totaliteit te zien? Je leest het hier.

Houd Nouveau.nl in de gaten voor het laatste nieuws rondom het staatsbezoek!

Bron outfit: Modekoninginmaxima.nl Beeld: ANP/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in