Koningin Rania (45) vierde deze week dat Jordanië 70 jaar onafhankelijk is. Hoog tijd voor een duik in haar schatkist, om haar mooiste tiara's te bewonderen.

Hier draagt Rania de Diamond Tiara, een geschenk van haar man dat rond 2000 is gemaakt. Het was een bedankje voor de verve waarmee ze haar totaal onverwachte rol als koningin vervulde en intussen ook nog prinses Salma (15) op de wereld had gezet.

Jarenlang was prins Ali, de broer van koning Hussein, de gedoodverfde troonopvolger. Pas op 25 januari 1999 benoemde Hussein Abdullah, oudste zoon uit zijn huwelijk met prinses Muna, tot kroonprins. Hussein lag toen reeds op zijn sterfbed, Abdullah en Rania werden op 7 februari 1999 al koning en koningin. Zonder noemenswaardige voorbereiding hebben beiden het er tot nu toe zeer goed vanaf gebracht.

Article continues after the ad

Tiara met tekst
Rania

De Arabic Scroll Tiara heeft een hoog kalligrafiegehalte. Het stuk werd in 2005 speciaal voor koningin Rania gemaakt, op verzoek van haar man, koning Abdullah. Hij vroeg Yan Sicard, een van Rania's favoriete juweliers (heerlijk, een personal juweller!) om de tiara te maken met zijn vrouw in gedachten. De woorden van de kalligrafie luiden 'Alleen Allah is de Grootste'. Het is zover bekend de enige royal tiara met tekst.

Kroon van klimop

Rania © Tiara-mania

Deze uit smaragden opgebouwde kroon van klimop is van Boucheron. Het is een ontwerp dat Solange Azagury-Partridge in 2003 maakte. Alle stenen zijn gezet in dramatisch zwart goud. Hoewel het een heel moderne tiara is, komt het basisdesign uit de archieven van Boucheron, waar een schets van een vergelijkbaar model uit 1890 te vinden is. De tiara is geen eigendom van Rania, ze mag hem af en toe van het juwelenhuis lenen.

Multitasken met diamanten

Rania © Tiara-mania

De Bracelet Tiara is een typisch instapmodel voor als enige bling gepast is, maar Rania anderen mensen niet wil verblinden. Voor een koningin is het een wat zuinig stuk, maar tegelijk haar favoriet: geen andere tiara draagt ze zo vaak. De multitasker is een model van Boucheron, dook in 2008 voor het eerst op en kan ook als armband worden gedragen.

Erfstuk uit de familie

Rania

De Queen Alia Tiara behoorde aan wijlen koningin Alia van Jordanië (de derde vrouw van koning Hussein) en is al gedragen door drie generaties Jordaanse royals. Het is een diamanten topstuk van Cartier, vrij modern en strak, met een opvallend grote basis die om 'big hair' vraagt. Bij gebrek aan hevig touperen gaat het model zweven, wat duidelijk niet de bedoeling is. Gecombineerd met een haarstukje is het echter een absolute beauty.