Koningin Rania (45) vierde deze week dat Jordanië 70 jaar onafhankelijk is. Hoog tijd voor een duik in haar schatkist, om haar mooiste tiara's te bewonderen.

Hier draagt Rania de Diamond Tiara, een geschenk van haar man dat rond 2000 is gemaakt. Het was een bedankje voor de verve waarmee ze haar totaal onverwachte rol als koningin vervulde en intussen ook nog prinses Salma (15) op de wereld had gezet.

Jarenlang was prins Ali, de broer van koning Hussein, de gedoodverfde troonopvolger. Pas op 25 januari 1999 benoemde Hussein Abdullah, oudste zoon uit zijn huwelijk met prinses Muna, tot kroonprins. Hussein lag toen reeds op zijn sterfbed, Abdullah en Rania werden op 7 februari 1999 al koning en koningin. Zonder noemenswaardige voorbereiding hebben beiden het er tot nu toe zeer goed vanaf gebracht.

Tiara met tekst
Rania
Rania

De Arabic Scroll Tiara heeft een hoog kalligrafiegehalte. Het stuk werd in 2005 speciaal voor koningin Rania gemaakt, op verzoek van haar man, koning Abdullah. Hij vroeg Yan Sicard, een van Rania's favoriete juweliers (heerlijk, een personal juweller!) om de tiara te maken met zijn vrouw in gedachten. De woorden van de kalligrafie luiden 'Alleen Allah is de Grootste'. Het is zover bekend de enige royal tiara met tekst.

Kroon van klimop

Rania
Rania

© Tiara-mania

Deze uit smaragden opgebouwde kroon van klimop is van Boucheron. Het is een ontwerp dat Solange Azagury-Partridge in 2003 maakte. Alle stenen zijn gezet in dramatisch zwart goud. Hoewel het een heel moderne tiara is, komt het basisdesign uit de archieven van Boucheron, waar een schets van een vergelijkbaar model uit 1890 te vinden is. De tiara is geen eigendom van Rania, ze mag hem af en toe van het juwelenhuis lenen.

Multitasken met diamanten

Rania
Rania

© Tiara-mania

De Bracelet Tiara is een typisch instapmodel voor als enige bling gepast is, maar Rania anderen mensen niet wil verblinden. Voor een koningin is het een wat zuinig stuk, maar tegelijk haar favoriet: geen andere tiara draagt ze zo vaak. De multitasker is een model van Boucheron, dook in 2008 voor het eerst op en kan ook als armband worden gedragen.

Erfstuk uit de familie

Rania
Rania

De Queen Alia Tiara behoorde aan wijlen koningin Alia van Jordanië (de derde vrouw van koning Hussein) en is al gedragen door drie generaties Jordaanse royals. Het is een diamanten topstuk van Cartier, vrij modern en strak, met een opvallend grote basis die om 'big hair' vraagt. Bij gebrek aan hevig touperen gaat het model zweven, wat duidelijk niet de bedoeling is. Gecombineerd met een haarstukje is het echter een absolute beauty.

Het staatsbezoek in Luxemburg was natuurlijk een officieel gebeuren met veel statige foto's. Maar deze instapic laat zien dat het ook erg gezellig was.

Inmiddels hebben Máxima en Willem-Alexander Luxemburg ingeruild voor Denemarken om bij de vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik te zijn. Een meer luchtige aangelegenheid dan het staatsbezoek, zou je denken. Want ook al zijn onze koning en koningin goed bevriend met groothertogelijk paar Henri en Maria Teresa, het is toch een serieuze bedoening. Zie onderstaande foto. 

Maar dat beeld klopt toch niet helemaal. Tussen de bezoeken, banketten en ontmoetingen door is er ook ruimte voor ontspanning. En blijkt zo'n koninklijk bezoek ineens fun! (En vragen wij ons stiekem af wat vooral Henri hier zo doet schateren.)

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

 

De Deense kroonprins is generatiegenoot van onze eigen Willem Alexander. Op diverse officiële en officieuze gelegenheden wordt duidelijk dat beide koningshuizen het goed met elkaar kunnen vinden. 

Frederik André Henrik Christian wordt op 26 mei 1968 geboren in Kopenhagen als oudste zoon van koningin Margrethe II van Denemarken en haar echtgenoot, de eerder dit jaar overleden, prins Henrik van Denemarken.

Prins Frederik is heel sportief en een fervent zeiler.

In zijn jonge jaren is het een behoorlijke wildebras wat hem de bijnaam 'Fast Freddy' oplevert, omdat hij enorm snel van vriendin wisselt. Tot de Olympische Spelen van Sydney waar hij wordt voorgesteld aan Mary.

Net als Máxima, komt zij niet uit het land van herkomst van haar prins en is ze ook niet van adel. Beide dames kunnen elkaar ook de hand schudden als het op stijl aankomt.

In oktober 2005 wordt hun eerste zoon, Christian, geboren. in 2007 volgt het tweede kindje. Dit keer een meisje: Isabella (hier op de foto). In 2011 bevalt Mary van een gezonde tweeling: Vincent en Josephine.

Ook in Denemarken heeft het Koningshuis een afspraak met de pers. In ruil voor een zomerse en winterse (in hun geval in Verbier) fotosessie wordt het gezin verder met rust gelaten door de media.

Tijdens een staatsbanket in Denemarken zien we dat Frederik en Máxima even een onderonsje hebben.

Frederik was vorig jaar voor het laatst in Nederland om het Deense Damesvoetbalelftal aan te moedigen in de finale tegen Nederland. Helaas voor hem, weten wij hoe dat afliep!

Op 26 mei wordt een groot gala georganiseerd ter ere van Frederik's 50ste verjaardag. Koningin Máxima en Koning Willem Alexander zullen daarbij aanwezig zijn wat de warme banden tussen beide koningshuizen weer verder onderstreept.

Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in