‘Elisabeth mag nooit luieren’

Kroonprinsesjes hoef je niet te benijden. Dat blijkt maar weer nu royaltywatcher Thierry Debels in het Belgische magazine Dag Allemaal een boekje opendoet over kroonprinses Elisabeth (15).

Een normale jeugd. Dat wil iedereen voor zijn kind. Koningsparen zijn daarin niet anders. Maar waar onze eigen Amalia (13) volgens berichten waar mogelijk nog lekker veel vrijheid krijgt, is er voor prinses Elisabeth van België (die na de zomer zestien wordt) nu al geen echte jeugd meer bij.

'Mathilde regisseert elke minuut'
“Ze mag nooit luieren”, deelt royaltywatcher Thierry Debels met het magazine Dag Allemaal over de kroonprinses van onze zuiderburen. Hij spreekt van een streng paar ouders. “Filip, Astrid en Laurent kregen eigenlijk geen opvoeding”, stelt hij. “Zij werden aan hun lot overgelaten door Albert en Paola. Bij Mathilde is het net omgekeerd. Zij regisseert elke minuut in het leven van haar kinderen.”

Altijd druk
Dat levert een druk leventje op, voor Elisabeth en haar broertjes en zusje. “De kinderen van Filip en Mathilde moeten altijd iets aan het doen zijn. Zit Elisabeth niet op balletklas, dan moet ze toonladders oefenen op de piano of tennissen. Ze mag rondfietsen in het grote privépark in Laken of zwemmen in het tropisch zwemparadijs. Ze tekent en leest ook graag, maar mag niet luieren.”

Jong geleerd
Dat zit er diep in, deelt royaltyspecialist Kathy Pauwels met het magazine. “Filip en Mathilde hebben hun kroost al vroeg laten wennen aan fotosessies en cameraploegen. Elisabeth was nog geen tien toen ze haar eerste speech gaf en drie jaar geleden hield ze zowaar een zelfgeschreven toespraak in de drie landstalen."

De Deense kroonprins is generatiegenoot van onze eigen Willem Alexander. Op diverse officiële en officieuze gelegenheden wordt duidelijk dat beide koningshuizen het goed met elkaar kunnen vinden. 

Frederik André Henrik Christian wordt op 26 mei 1968 geboren in Kopenhagen als oudste zoon van koningin Margrethe II van Denemarken en haar echtgenoot, de eerder dit jaar overleden, prins Henrik van Denemarken.

Prins Frederik is heel sportief en een fervent zeiler.

In zijn jonge jaren is het een behoorlijke wildebras wat hem de bijnaam 'Fast Freddy' oplevert, omdat hij enorm snel van vriendin wisselt. Tot de Olympische Spelen van Sydney waar hij wordt voorgesteld aan Mary.

Net als Máxima, komt zij niet uit het land van herkomst van haar prins en is ze ook niet van adel. Beide dames kunnen elkaar ook de hand schudden als het op stijl aankomt.

In oktober 2005 wordt hun eerste zoon, Christian, geboren. in 2007 volgt het tweede kindje. Dit keer een meisje: Isabella (hier op de foto). In 2011 bevalt Mary van een gezonde tweeling: Vincent en Josephine.

Ook in Denemarken heeft het Koningshuis een afspraak met de pers. In ruil voor een zomerse en winterse (in hun geval in Verbier) fotosessie wordt het gezin verder met rust gelaten door de media.

Tijdens een staatsbanket in Denemarken zien we dat Frederik en Máxima even een onderonsje hebben.

Frederik was vorig jaar voor het laatst in Nederland om het Deense Damesvoetbalelftal aan te moedigen in de finale tegen Nederland. Helaas voor hem, weten wij hoe dat afliep!

Op 26 mei wordt een groot gala georganiseerd ter ere van Frederik's 50ste verjaardag. Koningin Máxima en Koning Willem Alexander zullen daarbij aanwezig zijn wat de warme banden tussen beide koningshuizen weer verder onderstreept.

Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Queen Elizabeth weet wel wat ze cadeau geeft: ze schonk prins Harry en zijn Meghan het prachtige York Cottage voor hun huwelijk.

De cottage staat op de gronden van haar landgoed Sandringham in Norfolk, waar de koningin zelf ook graag veel tijd doorbrengt. Zo’n geschenk is koninklijke traditie: Will en Kate kregen ook een buitenverblijf na hun jawoord.

Het idee is dat de newlyweds een plekje hebben waar ze naartoe kunnen gaan om te genieten van hun rust, zonder nieuwsgierige toeristen (die ze bij Kensington Palace natuurlijk volop hebben) en fotografen.

Ook als er straks eventueel babynieuws aankomt, kan zo’n huis goed van pas komen. Will en Kate kozen er bijvoorbeeld voor om hun kinderen de eerste jaren van hun leven te laten opgroeien op het platteland.

Zij keerden pas afgelopen september definitief terug naar Londen, omdat prins George daar naar de basisschool gaat.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in