Le port de Saint-Tropez van Paul Signac courtesy of National Museum of Western Art in Tokyo
Le port de Saint-Tropez van Paul Signac courtesy of National Museum of Western Art in Tokyo

En zijn méér redenen voor een weekendje Essen.

Museum Folkwang in het Duitse Essen viert haar 100-jarige bestaan met twee powercollecties van klassiek-moderne kunst. Kijk en vergelijk de Monets en de Gauguins van de Duitse bankierszoon Karl Ernst Osthaus en de Japanse scheepsmagnaat Kojiro Matsukata.

Claude Monet  - Sur le batteau, 1887

Article continues after the ad

Osthaus (1874-1921) was een verzamelaar die Helene Kröller-Müller inspireerde tot háár beroemde verzameling. Hij kocht werk van Rodin, Manet, Renoir en Van Gogh rechtstreeks uit hun ateliers. De kunstenaars waren nog jong, hun werk was destijds het toppunt van modern én nog betaalbaar.

Renoir - Lise, 1867

Opmerkelijk is dat aan de andere kant van de wereld Kojiro Matsukata (1866-1950) hetzelfde deed. Hij kocht, ook direct uit het atelier, aanvankelijk Britse, hedendaagse kunst van onder anderen Dante Gabriel Rossetti, later voornamelijk Franse impressionisten en postimpressionisten.

Van Gogh - Korenveld met maaier, 1889

Het verschil tussen de heren is dat Matsukata was een stuk vermogender was en een grotere verzameling (zo'n 3000 stuks) bij elkaar bracht. Die hangt normaal gesproken in het National Museum of Western Art in Tokio en is nu voor het eerst sinds de jaren vijftig in Europa te zien, in een duo-tentoonstelling met de collectie van Osthaus.

Gauguin - Bretonse zeewierverzamelaars, 1889

Je treft er ongeveer 120 meesterwerken aan van Paul Cézanne, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Édouard Manet, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en Auguste Rodin. Maar ziet ook dat de verzamelaars, beiden liefhebbers van Franse moderne kunst, net even een andere smaak hadden.

Nog te zien tot 15 mei 2022 in Museum Folkwang in Essen, vooraf tickets kopen verplicht.

En verder?

Essen ligt op anderhalf uur rijden van Venlo. De voormalige industriestad geldt nu als het groene hart van het Ruhrgebied met veel  UNESCO werelderfgoed, zoals Zollverein, een voormalige mijninstallatie...

... maar ook Villa Hügel, het voormalige woonpaleis van de familie Krupp.

Je vindt er het Red Dot Design Museum, er zijn veel wandel- en vooral fietsroutes uitgezet en hoewel de stad geen historisch centrum heeft, is het er goed 'shoppen en pimpelen' zoals ze het ter plekke omschrijven. We tippen de wijk Rüttenscheid als hippe plek om op een terras neer te strijken en wat te eten.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in