Op zaterdag 11 en zondag 12 juni stellen 80 eigenaren hun tuin open voor publiek in Rotterdam.

Uigelicht verborgen tuinen

Een unieke kans om eens achter heggen en schuttingen te kijken en een onbekende, verrassende en groene kant van Rotterdam te ontdekken.

Manifest tegen verstening van voor- en achtertuinen
Dit weekend vind 1 x per jaar plaats en openbaart de veelal verborgen groene achterkant van de stad, de geheimen van particuliere en collectieve tuinen. We kunnen zien hoe burgers bijdragen aan de vergroening van de stad. Met al lang bestaande tuinen en tuinen die nog in ontwikkeling zijn. Maar altijd tuinen die een bezoek meer dan waard zijn. Het jaarlijkse weekend toont hoe bewoners uit eigen initiatief en met eigen middelen bijdragen aan een groene stad die ecologisch meer in evenwicht is en die ruimte maakt voor bijzondere flora en fauna. In feite is dit weekend een jaarlijks manifest tegen de 'verstening' van voor- en achtertuinen. Verborgen Tuinen laat zien hoe het ook kan, hoe het eigenlijk moet en hoe leuk het is om een plant- en bloemrijke tuin te hebben.

Gevarieerd aanbod
We zien een samenleving met participerende, actieve bewoners, voor biodiversiteit bij particulier groen en voor een verstandig omgaan met het klimaat (luchtkwaliteit, waterbeheer en temperatuur). Dit weekend demonstreert dat de stad Rotterdam, het centrum en zijn omliggende woonwijken, een rustgevende, aantrekkelijke city lounge kan zijn voor bewoners en bezoekers. Door heel Rotterdam zijn tijdens het weekend tuinen te bezoeken. Er zijn kleine, grote, strakke of juist romantische tuinen, tuinen van groenliefhebbers en designtuinen, al lang bestaande tuinen en tuinen die nog in ontwikkeling zijn. Maar altijd tuinen die een bezoek meer dan waard zijn.

Het accent ligt op privétuinen, maar er zijn ook enkele stadslandbouw tuinen, daktuinen en andere bijzondere groene plekken te bezoeken. De meeste tuinen zijn met openbaar vervoer bereikbaar. In diverse tuinen vinden bijzondere activiteiten plaats, zoals rondleidingen, concertjes (zie de website voor meer informatie).

Website
www.verborgentuinen.nl

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.