7-2016
7-2016

AFVALLEN!

Mijn man komt uit een botenfamilie. Hij weet niet beter of elk weekend vertrok de familie naar de zeilboot. Een van de vele cadeaus van onze relatie is, dat ik sinds ik hem ken ook mee mag varen. Heerlijk vind ik dat: op het water zijn en vooral ook overnachten in havenplaatsen.
Hebben we voorheen vooral Friesland doorkruist, de laatste jaren zeilen we 's zomers ook in Griekenland en Kroatië. Ik geniet altijd volop van de blauwe zee en van zo'n verkoelend vleugje wind. Dat we voor deze Nouveau de zeilclub als thema hebben, is voor mij dan ook een feest. Het is zo'n duidelijk beeld: streepjes, donkerblauw, gouden knopen en je hebt de maritieme look onder de knie. Die stijl is tijdloos en elke zomer opnieuw hip.
Omdat mijn man zo'n ervaren zeilsnob is, heeft hij liever dat ik me er niet mee bemoei. Beter, want al heb ik een paar zeilscholen afgewerkt in mijn jeugd, de lesstof is nooit blijven hangen. De oorzaak volgens mijn toenmalige leraar: 'Zeildyslectisch'! Jawel, het bestaat dus dat je het verschil tussen 'oploeven' en 'afvallen' niet begrijpt (al is afvallen wel iets waar ik veel vanaf weet...).
Dat geeft me wel de kans, me te concentreren op iets anders: een goed boek. Ook wat dat betreft is deze Nouveau een traktatie voor mij. Het is namelijk de Maand van de Thriller en onze boekenredactie heeft de allerbeste pageturners voor u geselecteerd. Dat wordt puur geluk voor mij deze zomer: een spannend boek verslinden op het voordek van een boot, die door het blauwe water ploegt.

nouveau
nouveau

Tijdens de handelsmissie in India droeg minister Kaag gisteren een fantastische statement-jurk: stijlvol en gemaakt van textielafval...

Style has no age, en Sigrid Kaag (57), minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, is daar het voorbeeld van. Tijdens de grootste Nederlandse handelsmissie aan India droeg ze gisteren een prachtige jurk, ontworpen door topdesigner Ronald van der Kemp, maar gemaakt van textielafval. Dit om aandacht te vragen voor de noodzaak en mogelijkheden om duurzaam te produceren in de textielsector. 

Voor iedereen

Het is nu namelijk mogelijk om honderd procent gerecyclede, kwalitatief goede kleding te maken van textielafval. Modemerken en textielbedrijven kunnen vanaf nu dus volledig duurzame kleding maken. Circulaire kleding heet dat, en Sigrid Kaag droeg gisteren het allereerste model om een punt te maken. Punt gemaakt. Topactie!

 

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je hier in!

Tikt de thermometer de 24 °C aan, dan verhuizen wij graag naar het terras voor een lunch op niveau. Bij deze restaurants is het genieten onder de parasols. 

1. Aan de Poel, Amstelveen

De stad voelt ver en de brigade begrijpt dat er maar weinig dagen zoals deze zijn; ze leggen je heerlijk in de watten. Door de rust die het uitzicht over het kabbelende water geeft, heb je alle aandacht voor de creaties op het bord.

Twee sterren-gerechten die soms te mooi zijn om op eten. Maar we doen het toch en o zo graag.

aandepoel.nl

2. Chateau Neerçanne, Maastricht

Bij deze oude bekende, net buiten Maastricht, lunch je als een vorst in klassieke stijl. Het uitzicht over het omliggende Jekerdal is wijds. Hier voelen wij ons oprecht uitverkoren.

Wat een eten, wat een wijn, wat een leven…

www.oostwegelcollection.nl/chateau-neercanne

3. Allemansgeest, Voorschoten

Aan de Vliet tussen Leiden en Voorschoten wordt al jaren heel goed gekookt. We genoten van klassieke gerechten in een modern jasje en de verrassende smaakcombinaties.

Ook wat wijnen betreft, durven ze buiten de gebaande paden te adviseren. Daar houden wij wel van.

Met de schoenen in kort gekapte gras zwaaiden we af en toe naar passerende boten. Dat is ultiem genieten.

www.allemansgeest.nl

4. 't Lansink, Hengelo

Lunchen op de twee kleine terrassen aan de zijde van ’t Lansink is alleen voor ‘the lucky few’. Reserveren voor een zonnige lunch kan namelijk niet; wie het eerste komt, het eerste maalt.

Maar áls je dan een tafeltje scoort, is het feest. Want behalve jijzelf, worden ook de ingrediënten van het seizoen in het zonnetje gezet.

Mocht de middag in de avond overlopen, boek dan een suite in het bovengelegen boutique-hotel.

www.hotellansink.nl/nl/restaurant

5. Kasteel De Wittenburg, Wassenaar

Kasteel De Wittenburg, een baken van klasse in de Wassenaarse bossen. Het stond bekend als stijlvolle locatie voor events, maar daar komt nu verandering in. In de goede zin des’ woords.

In het fonkelnieuwe á la carte restaurant Sophie boek je nu ook gewoon een tafeltje voor twee. Dit wordt dé terrastip van aankomende zomer, want na een rondje door de kasteeltuin, smaakt een lunch op het terras als een koningsmaal.

www.wittenburg.nl

6. Tante Kee, De Kaag

Een oude bekende op de Kaagse Plas, maar goed nieuws; de Tante heeft vorig jaar een transformatie ondergaan.

Het geheel oogt fris en comfortabel, zeker een nieuwe kennismaking waard.

www.tantekee.nl

7. Teng Janssen, Amsterdam 

Wat fijn, een altijd-goed-adres in Amsterdam Zuid erbij. Bij Teng Janssen kun je heel de dag terecht, maar vooral ’s avonds is het een feestje.

Azië meets Mallorca onder het genot van een rijke verzameling wijnen, waarvan wel twintig ‘op glas’.

Het terras nodigt uit en ligt er zonnig bij. Wij verzinnen wel een goed excuus om te proosten en dan heerlijk te blijven tafelen.

www.tengjanssen.nl

8. The Harbour Club, Vinkeveense Plassen

Met zo veel schuiten per hoofd van de plaatselijke bevolking werd het wel tijd voor een Harbour Club aan de Vinkeveense Plassen.

Het concept is al beproefd in Rotterdam en Amsterdam; goede wijnen (bij voorkeur met bubbels), oesters, vis en vlees van hoge kwaliteit geserveerd in een stijlvolle sfeer.

Niet te stijfjes gelukkig, maar modern met klasse. Je kan er prima met de auto komen, maar liever leggen we de boot aan de steiger waar plaats is voor wel 20 sloepen.

theharbourclub.com/vinkeveen/

9. La Grande Brasserie Bodon, Amsterdam

Het Apollo Hotel houd je uit de wind op dit smalle terras aan het water. Voordeel: veel ruimte en privacy en service om door een ringetje te halen.

Je kan zelfs met de boot aanmeren om te genieten van de klassieke Franse keuken met een twist. La vie est belle bij Bodon.

www.bodonlagrandebrasserie.com

Bonustip: Sushisamba, Amsterdam

Nieuw nieuw nieuw! Geen haute quisine, wél heerlijke sushi. Sushisamba luidt de zomer in met de opening van een prachtig terras aan de iconische UNESCO World Heritage Singelgracht. 

Met de combinatie van Japanse, Braziliaanse en Peruviaanse invloeden, licht het snelle drie-gangen menu de nieuwe voorjaarsgerechten uit en dat is een feestje voor de smaakpapillen.

Innovatieve cocktails, creatieve sushi en een vurige robata grill met uitzicht dat nooit verveelt.

Vanaf 1 mei is het terras dagelijks open vanaf 11:30 uur. Ter introductie is is er een 3-gangen lunchmenu aan de gracht voor al € 25,-.

www.sushisamba.com