Hoe moeilijk is het om een compliment te geven? Moeilijk. Wanneer we te veel gefocust zijn op dingen die beter moeten, verliezen we de dingen die al goed zijn uit het oog. Laat dat staan dat we er dan bij stilstaan dat we met enkel één compliment iemands dag kunnen verbeteren.

Probeer eens wat vaker een compliment te geven, want het kost zo weinig moeite en je krijgt er zoveel voor terug! Denk er maar eens over na hoe goed een compliment jou doet... 

Article continues after the ad

Je krijgt er zoveel voor terug

Het zit in ons mensen om de nadruk te leggen op dingen die fout gaan (zoals: je gestrande huwelijk), dan te kijken naar wat er wél goed gaat (zoals: je succesvolle zoon op 't Consevatorium). Jammer, want als je zelf met een positieve mind-set in het leven staat geef je eerder een compliment. En wie vaker een compliment geeft, krijgt er ook vaker eentje terug. 

Meer voordelen van complimenten geven

Iedereen is gevoelig voor waardering (hoe oud je ook bent), want dat is een van onze basisbehoeften. Bij gebrek aan waardering loopt er van alles mis: je neemt ontslag, verbreekt je relatie, stopt vriendschappen en noemt maar op. Terwijl complimenten het tegenovergestelde veroorzaken. Het motiveert. Meer nog dan een dik salaris. Die complimenten activeren het beloningscentrum in ons brein, plús de hoeveelheid dopamine neemt toe, is: een goed gevoel.

Tot slot: complimenten halen volgens van de psycholoog Jean-Pierre van de Ven van Fonds Psychische Gezondheid het beste in je naar boven. Uitproberen!

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in