In Nouveau lees je deze maand over alcohol: Tussen genieten en gezondheid. Het is toch dat fijne feestje van lichte verdoving, dat intieme moment met vrienden waarop we ongeremd geheimen delen? Klopt. Maar alcohol blijkt een sluipmoordenaar. Met de nieuwe inzichten wordt het misschien wel tijd om dat geliefde glaasje te laten staan…

4 lezeressen vertellen over hun alcoholische gewoontes. Praat je mee?

Marilou (52): "Mijn agendaplanning wordt - als ik eerlijk ben - bepaald door drank."

'Ik heb een haat-liefde verhouding met drank. Niets zo lekker als borrelen met vrienden. Als ik eenmaal met witte wijn begin, lust ik er wel pap van. En dat is nou precies het probleem. 

Een of twee glazen vind ik niks, bij mij zijn het er al gauw vier of meer, met als gevolg dat ik me de volgende dag beroerd voel en heel schuldig. Want ik weet hoe slecht alcohol is.

Van de schrik drink ik dan een paar dagen niet om vervolgens weer aan de haal te gaan. Gelukkig drink ik altijd nog meer dagen niet dan wel, maar het houdt me wel bezig. Mijn agendaplanning wordt - als ik eerlijk ben - bepaald door drank.

Meer dan twee à drie keer per week wil ik niet afspreken met vrienden, omdat ik anders te veel drink. Alsof dat onlosmakelijk met elkaar verbonden is.  Ook plan ik nooit een vergadering op de dag na een etentje, omdat ik weet dat ik dan niet zo scherp ben.

Te gek voor woorden natuurlijk, maar het lukt me niet het te veranderen. Mijn enige redmiddel is dat ik me steeds rotter ga voelen the day after, waardoor ik vanzelf minder ga drinken.'

Francis (47): "Doordeweeks drink ik geen alcohol meer. Behalve als ik uit eten ga... Het gevoel dat het erbij hoort, zit nogal ingebakken."

'Drinken om dronken te worden heb ik nooit gedaan en tijdens mijn zwangerschap had ik geen enkel probleem met 'geen druppel'. Maar wijn drinken en af en toe iets sterkers, is voor mij veel meer dan 'innemen'. Het is een ritueel.

Afgezien van het feit dat mooie wijnen iets doen voor fijne gerechten, is het zo gezellig om aan het eind van de dag met je geliefde een fles open te trekken.

Hij vraagt als we in het weekeind staan te koken: "Wat wil je drinken...?" Ja, wijn, natuurlijk. En altijd weer zijn we stomverbaasd hoe snel zo'n fles leeg is. 'Wat? Die was zeker al halfleeg!?'

Vroeger trokken we dan gierend fles nummer twee open. Dat doen we nog maar hoogst zelden, al rekenen we een flesje bubbels vaak niet mee...

Toch drinken we doordeweeks geen alcohol meer. Behalve als ik uit eten ga... Het gevoel dat het erbij hoort, zit nogal ingebakken.'

Hanneke (52): "Vooral in het eerste jaar vonden vrienden mij heel ongezellig."

Twee jaar geleden stopte ze met alcohol. ‘Het besluit kwam kabbelend. Ik sliep altijd goed in, want er zát genoeg in, maar sliep minder diep en werd steeds vaker brak wakker. Ik greep elke situatie aan om te kunnen drinken.

Ik lag in die tijd ook behoorlijk met mezelf in de knoop, met drank op hoefde ik niet aan mijn problemen te denken.’

De stap om radicaal te stoppen was voor Hanneke vrij gemakkelijk. ‘Ik kwam er al snel achter dat het echt een gewoonte is. De eerste week was ik aan het tandhakken, maar daarna gingen er dagen voorbij dat ik er niet aan dacht.’

‘Vooral in het eerste jaar vonden vrienden mij heel ongezellig. “Ah toe, neem nou een glaasje. Eentje kan toch geen kwaad,” hoorde ik steeds. Drinken is sociaal geaccepteerd, dus ben je een loser als je niet meedoet.

Ik heb gelukkig vol kunnen houden. Ik ben weer fit en als het in de kroeg te gezellig wordt met lallende mensen, ga ik gewoon naar huis. Sta ik de volgende ochtend op met een helder hoofd, zij doorgaans met een flinke kater. En ik viel het eerste jaar tien kilo af, daar was ik ook heel blij mee.'

Ilse (48): "Als ik het in het weekend op twee glazen per dag kan houden, ben ik heel trots op mezelf."

 'Ik geef het toe: alcohol haalt voor mij het 'randje' van de dag en brengt me even, heel even in een verrukkelijk roesje.

Omdat ik weet dat dat gevaarlijk is, en ik de vanzelfsprekendheid wilde doorbreken, deed ik dit jaar mee aan Dry January. Speciaal voor de gelegenheid had ik alcoholvrije wijn gekocht, maar daarbij mis ik toch de geur, de kleur en de zintuiglijke ervaring van die eerste slok.

In het weekend heb ik daarom toch maar weer een echte fles wijn soldaat gemaakt. Stom, ik weet het. Maar ik troost me met de gedachte dat ik doordeweeks niet heb gedronken en zo blij werd van het frisse gevoel bij het opstaan.

Dat gevoel wil ik vasthouden, in elk geval van maandag tot en met donderdag. En als ik het in het weekend op twee glazen per dag kan houden, ben ik trots, heel trots op mezelf.'

Wat is jouw ervaring met alcohol en ben jij tevreden met je inname? Drink jij nog net zo veel als vroeger of juist niet? We zijn benieuwd naar je verhaal. Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder of bij dit Facebookbericht.

7 juni komt zijn boek 'Filosofie voor een weergaloos leven' uit en 1 week later staat Lammert Kamphuis al voor je op het Nouveau Matinee. Deze jonge filosoof is een van de meest inspirerende sprekers van het moment. Kom naar het Nouveau Matinee voor een boeiende lezing.

Wat doet een filosoof/theoloog op festivals als Lowlands en Amsterdam Dance Event? Zijn jonge publiek prikkelen met eeuwenoude denkbeelden!

Lammert Kamphuis (1983) is een begenadigd spreker die anderen inspireert om op een nieuwe manier naar hun leven te kijken, te denken en te handelen. Als geen ander weet hij daarbij de inzichten van de oude filosofen op alledaagse thema’s toe te passen. En dat doet hij met veel humor.

Van het leven krijg je er maar één; alle reden om er het best mogelijke leven van te maken.

Hoe denk je eigenlijk over de grote thema’s in je leven: liefde, familie en vriendschap, bijvoorbeeld? En hoe kunnen inzichten uit de filosofie je daarbij helpen?

Als geen ander weet Lammert, die ook docent aan de School of Life is, complexe, maar waardevolle theorieën te vertalen naar bruikbare inzichten.

Dat doet hij ook in zijn boek in Filosofie voor een weergaloos leven.

Bereid je voor op een boeiend gesprek waar je letterlijk iets wijzer van wordt, met een van de meest inspirerende sprekers van dit moment.

Behalve Lammert, geven ook Sacha de Boer en Tommy Wieringa een lezing. Én journalist Barbara van Beukering gaat in gesprek met Hedy d'Ancona en Ans markus over ouder worden. Dit alles op 14 juni in de prachtige ambiance van het Concertgebouw.

Er zijn nog kaarten!

 

Even een spreekwoordelijke stok achter de deur, steuntje in de rug of tegeltjeswijsheid. Wij krijgen er geen genoeg van. Hier 34 quotes ter inspiratie voor een goed begin van de week. Let's go!

 1. Het leven is niet eerlijk, maar toch heerlijk.
 2. Bij twijfel; neem de volgende kleine stap
 3. Je baan zorgt niet voor je als je ziek bent. Je vrienden en familie wel.
 4. Je hoeft niet elke discussie te ‘winnen’
 5. Huil samen met iemand. Dat heelt beter dan alleen huilen.
 6. Als het op chocolade aankomt is weerstand bieden zinloos.
 7. Accepteer je verleden zodat dat het heden niet verpest.
 8. Het is prima als je kinderen je een keer zien huilen, je hoeft je niet altijd groot te houden.
 9. Vergelijk je leven niet met dat van anderen. Je weet niets over hun leven en de uitdagingen die daarbij horen.
 10. Al seen relatie geheim moet zijn, zou je er niet in moeten zitten
 11. Adem diep in, daar word je rustig van
 12. Gooi alles wat geen nut heeft. Rommel om je heen, betekent onrust in je hoofd.
 13. Cliché, maar Whatever doesn’t kill you really does make you stronger.
 14. Het is nooit te laat om gelukkig te zijn. Maar dat moet je zelf doen.
 15. Als het op je passie aankomt, accepteer je geen ‘nee’ als antwoord
 16. Bewaar geen dingen voor een special moment. Elk moment is speciaal
 17. Bereid je goed voor en laat dan los
 18. Doe lekker gek, wacht niet tot je ouder bent om je vrij te voelen.
 19. Niemand is verantwoordelijk voor je geluk behalve jijzelf.
 20. Bedenk je bij kleine ongelukjes: Is dit over 5 jaar nog belangrijk?
 21. Vergeef, maar vergeet niet
 22. Wat anderen over je denken is niet jouw zaak
 23. Tijd heelt bijna alle wonden, geef het de tijd.
 24. Hoe vervelend een situatie ook is, het zal veranderen.
 25. Neem jezelf niet té serieus, dat doen anderen ook niet.
 26. Geloof in wonderen.
 27. Kijk niet te veel terug, maak er nu het beste van.
 28. Je kinderen groeien maar één keer op
 29. Het belangrijkste is dat je lief hebt gehad
 30. Ga elke dag naar buiten, wonderen zitten in de kleinste hoekjes
 31. Afgunst is tijdsverspilling. Wees dankbaar voor wat je hebt, niet voor wat je nodig hebt.
 32. Het beste komt nog…
 33. Hoe je je ook voelt: Get up, dress up and show up.
 34. Er zit niet altijd een mooie strik om, maar het leven blijft een cadeautje.

Regina Brett is een Amerikaanse schrijfster van zelfhulpboeken. De beste uitspraken uit haar boeken werden opgetekend door Ladiespassiton.com.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: iStock