Die lekkere hapjes, bordjes met kerstkransjes die heel de dag op tafel staan en dan als klap op de vuurpijl: het kerstdiner. En dat vaak een paar dagen achter elkaar. Niet gek dat je daarna op de avond zelf en de dagen die daarop volgen, last hebt van een opgeblazen gevoel. Dit kan je doen om dat te verminderen.

1. Rustig eten en praten

Heel de familie aan tafel: supergezellig, maar vaak ook rumoerig en daardoor praat je harder en anders dan dat je gewend bent tussen het eten door. Daardoor hap je, letterlijk, lucht.

Article continues after the ad

Dat voel je door je handen net onder je borst op je buik te drukken. Voelt dat gespannen? Dan heb je waarschijnlijk lucht gehapt. Nu niets meer aan te doen, meer iets waar je van tevoren rekening mee kan houden.

Tip: eet kleine beetjes en leg af en toe even je vork neer als je een gesprek met iemand aangaat. Dan doseer je je eten beter en hap je minder lucht.

2. Let op zoetigheid

Je eet vaak andere dingen tijdens de kerstdagen dan dat je normaal gesproken doet. Dit kan zorgen voor een verstoorde balans in je bloedspiegel. Kortweg: te veel suikers. Dat kan zorgen voor gasvorming. En daar zit je nu juist niet op te wachten.

Dus let een beetje op met het gesnaai of accepteer dat het nu even is zoals het is.

3. Venkel en gemberthee

Vooral ‘the day after’ handig om een pot op het aanrecht te zetten. Gember ontgift en venkel zorgt ervoor dat je spijsvertering tot rust komt.

4. Probiotica

Dit zijn goede bacteriën die in je lichaam zitten en die deze dagen wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat kan door zuurkool of augurk aan het menu toe te voegen. Of je koopt, speciaal voor deze dagen, een supplementje.

5. Drink voldoende water

Je kan een opgeblazen gevoel krijgen door vochttekort. En helaas telt wijn niet mee om dat tekort weer aan te vullen. Zet een kannetje water op je aanrecht en zorg ook voor voldoende water op tafel, zodat iedereen genoeg vocht binnenkrijgt.

Tip: Doe een paar schijfjes citroen met wat komkommer in een kan water; staat leuk en citroen helpt je lever met de afvoer van gifstoffen.

6. Even bewegen

Mooie kersttraditie: maak na het diner een wandeling met z’n allen. De frisse buitenlucht en beweging zorgen ervoor dat je spijsvertering tot rust komt.

7. Sla geen maaltijden over

Lunch gewoon (licht) op de dag van het diner. Ook als je je de volgende dag nog onaangenaam ‘vol’ voelt, eet dan toch iets, een stuk fruit bijvoorbeeld, om je spijsvertering op gang te houden.

Toptip: Ga naar de sauna

Wil je echt even goed ontgiften, ga dan lekker een dagje naar de sauna na de kerstdagen. Ook fijn om weer even heelemaal tot rust te komen.

Beeld: iStock. Bron: beautify.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in