Hartstochtelijk leven - iedereen kan het, maar je moet wel durven. Durven om uit je comfortzone te stappen en te besluiten dat je maar één leven hebt en daar alles uit wilt halen. En dan? Dan ga je op verkenning naar alles wat je hart sneller doet kloppen.

1. Ontdek wat je passie is 

Hartstochtelijk verliefd zijn, niet op een leuke meneer — of mevrouw, maar op iets wat je dóét. Wijnreizen maken, langeafstandswandelen, kitesurfen, koken... Het maakt niet uit wat het is, als het je maar gelukkig maakt.

In iedereen sluimert een passie. Je moet ’m alleen wakker zien te schudden.

 

Een bericht gedeeld door 50snew30s (@50snew30s) op

Waar ben je goed in? Bedenk eens wat je als kind zo graag deed dat je jezelf er urenlang zonder problemen mee kon vermaken. Verkleedpartijen, knippen en plakken, verhaaltjes schrijven? Super! 

Als we volwassen worden, raken al die pleziertjes ondergesneeuwd. Er zijn immers hypotheken, gezinnen, banen en andere zaken van gewicht die je bezighouden. Je passie is iets wat volkomen losstaat van je verantwoordelijkheden als moeder, dochter, vrouw of collega. 

Maar je krijgt er wel tintelende wangen van... Denk je dat je je passie hebt gevonden? Ga er dan ook helemaal voor! 

2. Zet je blik non-stop op nieuwsgierig en blijf leren

Laat maar komen dat leven. Ook dat is een keus: ofwel blijven teren op wat je al kent of leven met een open blik en uitgestrekte armen. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid is onmisbaar als je geïnspireerd wilt raken - en blijven.

Ga een opleiding volgen of doe een workshop. Behalve kennis doe je nieuwe ervaringen op en vooral dat scoort aanzienlijk op de geluksschaal. 

3. Houd altijd ruimte voor spontane invallen

Natuurlijk moet je van alles plannen in je leven. Werk, gezin, vrienden: het regelt zich niet vanzelf. Maar leven volgens een rooster waarin elke activiteit al bij voorbaat vastligt, is het andere uiterste.

Voorspelbaarheid is killing voor passie.

Bewaar daarom altijd wat ruimte, hoe vol je agenda ook is, voor kansen die zich onverwachts voor kunnen doen. Reisje? Voorstelling? Yogaweekend? Op de valreep nog iets beslissen is helemaal niet onhandig - spannend juist!  

4. Heb volledig en hartgrondig lief

Beminnen en bemind worden, is dat niet wat het leven zin geeft? Wie wil leven met passie, heeft lief met passie. Dreigt de relatie met je partner te verschralen? Time to spice up your love life.

Inderdaad, dat kan wat ongemakkelijk aanvoelen en ja, je bent kwetsbaar als je alle verleidingstrucs uit de kast haalt om the old magic terug te halen. (Oefening baart kunst: waarom geen workshop burlesque volgen?)

Maar je niet blootgeven, in welke vorm dan ook, betekent dat je jezelf ook intens contact en een rijk gevoelsleven ontzegt. Ga niet voor een zesje. Heb hartstochtelijk lief of helemaal niet.

5. Wees een bron van inspiratie

Passie is aanstekelijk. Vertel wat je doet, laat zien wat je maakt, geef een voorstelling, laat vriendinnen meegenieten van je recente triomfen. Op die manier geef je je passie door aan anderen.

Ik beleef mijn passie hoofdzakelijk zittend achter een beeldscherm, maar mijn vriendin is een fanatiek trailrunner.

Nu zal ik me daardoor niet direct warmlopen voor een marathon, maar als ik haar weer eens op Facebook stoer over een bergkam zie rennen, ben ik mezelf toch op z'n minst een dagelijks rondje door het park verplicht, vind ik. Zo werkt dat. 

6. Trek erop uit

‘The world is a book and those who do not travel read only one page’. Dus: reis! Reizen is je horizon verbreden, alles in een nieuw perspectief bekijken. Verleg je grenzen eens écht en trek er alleen op uit; dat zou je best eens een hoop waardevolle zelfkennis kunnen opleveren. 

7. Beleef de flow

Hoe meer je je richt op gepassioneerd leven, hoe vaker je een staat van flow zult ervaren. Flow, een term van de Hongaars-Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi, betekent volledig opgaan in een bezigheid.

Helemaal de tijd vergeten, doordat je zo veel lol hebt in wat je aan het doen bent. Als kind overkwam je dat geregeld. ‘Ineens’ was het dan donker terwijl je ‘pas net’ was begonnen met buiten spelen... 

8. Geef het tijd

Een gepassioneerd mens staat zonniger in het leven - wel zo  leuk voor z'n omgeving ook - en geniet meer. Als de voordelen zo evident zijn, waarom leiden we dan (nog) niet allemaal ons opwindendste leven? Simpel: omdat we zulke meesters zijn in onszelf dwarszitten.

Is het niet zo dat we zelf vaak de meeste  barrières opwerpen bij het najagen van onze dromen? ‘Geen tijd’ is er zo een.

Je passie vinden kan altijd nog, eerst alle zaken afwikkelen die er echt toe doen. Wie zichzelf dat wijsmaakt... Bedenk dat gepassioneerd leven niet alleen geluk, maar ook evenwicht en overzicht aan je leven kan toevoegen.

Bovendien: zijn we werkelijk zo belangrijk en onvervangbaar in het leven van anderen dat er werkelijk geen mi-nuut-je tijd voor onszelf overschiet? Nou dan.

Passie ontstaat niet vanzelf. Je moet ernaar toe werken, wat tijd aan besteden. Hartstocht laat zich niet forceren.

9. Dapper doorzetten

Passie gedijt bij stug volhouden. Doorgaan met salsa, net zolang tot die zogenaamd houten heupen onbedaarlijk swingen; eindeloos diezelfde liedjes blijven repeteren totdat straks die eerste voorstelling er staat en gewoon dat rode hoofd negeren als je over een kabel struikelt.

Overigens is dat ook iets wat mensen, al niet bewust, belet om vol voor hun eigen manier van leven te gaan: schaamte. Want wat zullen 'anderen' niet denken van jouw passie?  

Bevrijd jezelf van het oordeel van anderen (en dat van jezelf). 

10. Formuleer je persoonlijke kernwaarden

Ongehinderd je eigen gevoelens, ideeën en overtuigingen erkennen en navolgen: dat lijkt toch echt de sleutel tot leven met passie.

Wat zijn de principes die voor jou het zwaarst wegen als het gaat om liefde, integriteit, creativiteit? Laat dat de meetlat zijn waarlangs je al je keuzes legt. Dat maakt het leven een stuk simpeler; veel ogenschijnlijk belangrijke zaken blijken dan eigenlijk randverschijnselen.

Jij bent heer en meester over je eigen passie, hoezeer die ook tegen de wind ingaat.

Niet per se hot & happening, wel vlinders in je buik. En wat niet is, kan altijd komen.

No guts, no glory.

Tijdens Nouveau Matinee was filosoof Lammert Kamphuis een van de inspirerende sprekers. Zijn Filosofie voor een Weergaloos leven is al aan de vijfde druk toe. In het interview in de nieuwste Nouveau vertelt hij over ‘de kracht van filosofie’ als sleutel tot het leven waar je naar verlangt, at any age.

Lammert: ‘We hébben allemaal al een weergaloos leven. In letterlijke zin betekent weergaloos immers ‘niet weer gaan’. We kunnen voor het leven niet een keertje oefenen. Daarom ga ik graag te rade bij filosofen die al 2500 jaar nadenken over levenskunst.’ 

Over die levenskunst gesproken, wat is een goed advies voor ageless vrouwen die het leven willen blijven omarmen?

Lammert: ‘Je realiseren dat we in een wereld leven die heel erg wordt gedomineerd door getallen. Neem daar vooral afstand van. Dingen die er in het leven écht toe doen, zijn niet in cijfers uit te drukken.

Zie de voordelen van het ouder worden en focus daarop. Bijvoorbeeld op het gegeven dat je je met het verstrijken der jaren steeds minder gaat aantrekken van wat anderen van je vinden.

Vraag je in plaats van “Wat wil ik nog in het leven?” eens af wat jij het leven nog te bieden hebt: “Hoe richt ik vanaf nu mijn leven zo zinvol mogelijk in?”’

Op wel gebied heb je de meeste invloed op je geluk?

‘Vooral in je denken, omdat je daar altijd vrij in bent. Epictetus zei: “Het zijn niet de dingen zelf die ons in verwarring brengen, maar onze denkbeelden erover.”

Dat zie ik ook heel vaak in de workshops die ik geef. Over de dood bijvoorbeeld; het stilstaan bij je sterfelijkheid kan je helpen in te zien wat er in je leven echt toe doet. Ook in mijn workshops over seks blijkt hoe onze ideeën over seks invloed hebben op ons leven.’

We moeten hoe dan ook zelf aan de slag...

‘Er is geen methode die leidt tot het grote geluk. Het leven is ingewikkeld en dat leren aanvaarden is al mooi. Op elke leeftijd.’

Meer lezen over Lammert en zijn filosofie voor een weergaloos leven? Over de maakbaarheid van het leven bijvoorbeeld of wat ons het meeste in de weg zit in onze zoektocht naar geluk? Nu in de nieuwste Nouveau:

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Ze is een instituut, met oneindig veel ervaring in de politiek en het bedrijfsleven. Daardoor kreeg ze wel kritiek op haar moederschap te verduren. ‘Maar dat moet je gewoon van je af zetten. Niemand kan voor jou uitmaken hoe je moet leven.’ Het interview met deze Grande dame werd een indrukwekkend persoonlijk gesprek.

Zakelijk en efficiënt is ze, maar ook openhartiger dan verwacht. Persoonlijke vragen, bijvoorbeeld over haar moederschap, krijgen een oprecht antwoord. Ze is een instituut, met oneindig veel nationale en internationale ervaring in zowel de politiek als het bedrijfsleven, maar nog lang geen monument.

Dat haar adviseurschappen bij de Amerikaanse bank Merrill Lynch en de veelbesproken online vervoersaanbieder Uber dit najaar aflopen, is voor haar geen reden om het rustiger aan te gaan doen.

‘Absoluut niet!’ zegt ze gedecideerd. ‘Daar komt gewoon wat nieuws voor in de plaats.’

Welke levensles heeft u het meest geraakt?

‘Een cynische les, helaas. Ik heb tijdens de Vietnamoorlog in 1972 het front bezocht, op uitnodiging van de Zuid-Vietnamese regering.

Ter plekke werd ik bijgepraat, met hulp van een vertaalster. Aan het eind van de eerste dag maakte zij me subtiel duidelijk dat ik een erg gekleurd beeld kreeg voorgeschoteld. Om het ware verhaal te kennen, ben ik met haar naar een kamp gegaan met hutjes van golfplaat en verder alleen modder.

In één hutje woonde een hoogzwangere vrouw met zes kleine kinderen, die allemaal aan het huilen waren. Ik zag in een hoek een Christusbeeldje staan en zei: “U zult wel veel steun ontlenen aan uw geloof!”

Waarop zij bitter antwoordde: “Mevrouw, ik heb geen tijd voor het geloof. Ik moet alleen zorgen dat we ook deze dag weer overleven.”

Op dat moment besefte ik hoe gauw je vanuit je veilige westerse perspectief geneigd bent ellende toe te dekken: “Doorzetten, dan komt het allemaal vast weer goed!”

Terwijl je veel meer onbevangen moet zijn en écht geïnteresseerd. Pas dan heb je kans om de wereld een beetje beter te maken.’

Met Neelie Kroes praten we verder over haar carrière, moederschap, oma zijn, het vrouwenhart en het doorbreken van rolpatronen. Nu in de winkel!

Beeld: Stef Nagel. Tekst interview: Monique van de Sande.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in