'Zeg gewoon tegen je man: haal een krop andijvie!'

Yvonne Kroonenberg (71), ooit een roemruchte columnist en 'mannenfluisteraar'  die openhartig schreef over seks en relaties ('Alles went, behalve een vent') is tegenwoordig 'een mevrouw met een volkstuin,' zo zegt ze in de Volkskrant.

Reden voor het interview is haar net verschenen de bloemlezing Alles went behalve een vent, met de beste columns die Kroonenberg publiceerde tussen 1987 en 2009. Ze moest ze deels herschrijven omdat er veel is veranderd ('Ik voelde me net Wilma Flintstone') in de maatschappij en in taalgebruik.

Maar veel is ook hetzelfde gebleven. "Mannen en vrouwen begrijpen elkaar nog steeds niet, hè?" zegt ze. "Wat ze niet snappen is dat ze een heel andere manier van denken hebben. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, vrouwen die zich gedragen als kerels en sensitieve mannen."

Article continues after the ad

'Hij belt je wel als hij het wil uitmaken'

"Maar overwegend is het zo dat je, als je wil dat een man iets gaat doen, je dat tegen hem moet zeggen. Gewoon: haal een krop andijvie! Zeuren, dat is zeggen: ‘Je geeft nooit eens uit jezelf een compliment.’ Nee, dat klopt. Hij belt je wel als hij het wil uitmaken. Als hij niet meer van je houdt, laat hij het je echt wel weten. Zolang je bij hem op een voetstuk staat, moet je daar gewoon lekker blijven staan en niet de hele tijd naar bevestiging blijven zoeken."

'Een man denkt dan: wat komt er nu voor een naar geluid uit mijn vrouwtje? En dan zet hij zijn oren op doortochten'

Nog een pareltje over praten in relaties: "Soms is praten nuttig, vaak niet. Frans, we moeten praten, Henk, er zit me iets dwars – dat leidt nergens toe. En je stem verheffen al helemaal niet, want een man denkt dan: wat komt er nu voor een naar geluid uit mijn vrouwtje? En dan zet hij zijn oren op doortochten. Je moet éérst nadenken: kan dit veranderd worden? En dan: inkleden, aankondigen en heel rustig uitserveren, zonder verwijten."

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in