Liefde voor witte wijn, karaoke, streekkaas en Whitney Houston.  

Haar voorsprong op Rishi Sunak is inmiddels zo groot dat het er alles van weg heeft dat Liz Truss (47) na Margaret Thatcher en Theresa May de derde vrouwelijke premier van het Verenigd Koninklijk zal worden.

Liz Truss en de 42-jarige voormalige minister van Financiën Rishi Sunak zijn de enige twee overblijvende kandidaten voor het leiderschap over de Conservatieve Partij.

Article continues after the ad

De nieuwe Tory-leider neemt ook het premierschap over van Boris Johnson, die begin vorige maand ontslag nam na een resem schandalen. Het zijn de partijleden die de nieuwe leider mogen kiezen. Hij of zij wordt op 5 september geïnstalleerd.

Tijd om eens nader kennis te maken met deze powervrouw. Mary Elizabeth Truss is een Brits politica van de Conservatieve Partij. Haar eerste naam vindt ze vreselijk, ze is altijd Elizabeth genoemd. Powerpakken droeg ze al lang voor die in zwang raakten.

Ze is sinds 15 september 2021 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Johnson II. Zij is ook minister voor Vrouwen en Gelijkheid. Eerder was zij minister voor Internationale Handel.

Liz groeide op in de Midlands bij een professor wiskunde en een verpleegkundige. Ze studeerde in Oxford filosofie, politiek en economie en werkte in het bedrijfsleven, onder andere als accountant, voor ze via een denktank de politiek inrolde.

Truss is getrouwd met mede-accountant Hugh O'Leary die ze in 1997 leerde kennen op een partijcongres van de Conservative Party. "Ik nodigde hem uit om te gaan schaatsen, hij verzwikte zijn enkel," zegt ze. Ze trouwden in 2000.

Het stel heeft twee dochters, Frances (16) en Liberty (13), die worden afgeschermd van de media. Haar manier om hun schermtijd in de hand te houden is badass: "Ik sta bekend als de telefooncipier in ons gezin. De beste methode is hun telefoons daadwerkelijk in een doos stoppen en die afsluiten."

Van Frances neemt ze wel eens kledingadvies aan: "Zij laat me kennis maken met winkels waar ik zelf niet zo snel op zou komen." Frances en Liberty helpen hun moeder daarnaast met social media.  

Ze kan gepassioneerd speechen over… kaas. En ze is er ook dol op: ze sprak al vol enthousiasme over Stinking Bishop, Binham Blue en de Wells Alpine, streekkazen uit Norfolk.

"Als je plaatselijke kaas eet, geniet je van tradities, de veestapel en het landschap dat die plek bepalen," zegt ze. Erbij drinkt ze graag een koude droge witte wijn. Ze is vermoedelijk een van de weinige politici met een favoriete aardappel: de Norfolk Peer.

Tussen 2004 en 2005 had Liz een slippertje met de eveneens getrouwde Mark Field, ook Member of Parliament. Marks huwelijk strandde op de affaire, dat van Liz overleefde. Hugh (hier links) en zij zijn nog altijd samen, ze omschrijft hem als 'de liefde van mijn leven'. Het gezin woont in Norfolk, maar Liz heeft ook een woning in Londen.

Op feestjes moet je haar bij de karaokemachine wegtrekken. Liz heeft onder andere het Dirty Dancing anthem (I’ve Had) The Time Of My Life van Bill Medley en Jennifer Warnes op haar repertoire staan. Haar favoriete muziek stamt uit de jaren tachtig, haar favoriete song is  I Wanna Dance With Somebody van Whitney Houston. Ook haar favoriete films stammen uit de eighties: Ferris Bueller’s Day Off, The Breakfast Club en St Elmo’s Fire.

Ze is al net zo'n smartphone-hater als Mark Rutte en kan nóg weeklagen over het verdwijnen van de BlackBerry in 2013. Oh, dat toetsenbordje…

Truss kijkt graag naar series als Line of Duty en The Bridge en verklapte dat als ze een Game of Thrones-personage zou zijn, ze Arya Stark was. Niet zozeer om diens talent voor messen trekken "maar omdat ze altijd en overal weigert zich te conformeren aan wat er van haar wordt verwacht."

Liz speelde op haar negende op school in een toneelstuk Margaret Thatcher. In het stuk werd een verkiezing nagespeeld, waar ze hilarisch over kan vertellen: "Ik greep mijn kans en gaf een speech die recht uit mijn hart kwam, maar kreeg nul stemmen. Ik stemde niet eens op mezelf."

Inmiddels is ze aanzienlijk gehaaider én nog altijd een fan van de Iron Lady, al zegt ze ook: "Het is best frustrerend dat vrouwelijke politici altijd worden vergeleken met Thatcher terwijl mannelijke politici nooit worden vergeleken met Ted Heath." Anderzijds, als de vergelijking steun van zo'n 160.000 leden van de Conservatieve Partij oplevert, is het misschien toch net wat minder frustrerend?

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in