'Als ik zie dat er iets hoog zit bij iemand, benoem ik dat.'

Oud-staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip (53) studeerde natuurkunde en haalde haar Master of Business Administration. Die combinatie leverde mooie banen op bij onder andere McKinsey, de Autoriteit Financiële Markten, de ING en in de politiek.

Ze was in 2004 het eerste lid van het kabinet die in haar functie zwangerschapsverlof opnam en een kind kreeg en deed dat in 2006 nogmaals toen ze zwanger was van een tweeling. Momenteel staat ze aan het hoofd van zorgverzekeraar VGZ. In Trouw vertelt ze over haar visie op werken en carrière maken.

Over emoties

"Mijn hoofdzintuig is voelen, mijn buikgevoel. Als ik zie dat er iets hoog zit bij iemand, benoem ik dat en laat ik gerust mijn eigen emoties zien. Nu ik ouder ben durf ik dat. Ik weet dat emoties onderdeel zijn van wie ik ben. Ik vind het zelf ook prettig als mensen belangstellende vragen stellen."

Article continues after the ad

Over gelijkheid

"In de jaren negentig werkte ik bij adviesbureau McKinsey en was ik vaak de enige vrouw in het team. Ik dacht toen nog dat als ik even hard werkte en net zo mijn best deed als de mannen, ik vanzelf even ver zou komen. Tot ik een ceo sprak die bezig was met emancipatie en mij vertelde dat juist omdat ik een vrouw was mannen mij altijd als anders zouden zien. Die realisatie was een omkeermoment: ik ben het daarna op mijn manier gaan doen."

Over teams samenstellen

"Iedereen wil graag iemand in zijn team die op jou lijkt: een mini me met wie je fijn kunt schakelen. Zo zal ik altijd opletten als er een jonge vrouw solliciteert die natuurkunde heeft gestudeerd. Om inclusieve teams te krijgen moet je expliciet op zoek gaan naar mensen die niet op jou lijken. Kies juist die stille jurist, iemand met een andere culturele achtergrond of een ouder iemand. Verzamel mensen om je heen die anders zijn."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in