'Niet meer perfect hoeven te zijn haalt zoveel stress uit het proces.'

Arabella Greenhill (53) begon op haar 18de als model, maar knapte in twee jaar volledig af op het werk. Lange dagen, weinig respect, seksisme en een modellenbureau dat zei: 'Geweldig, je bent afgevallen!' toen haar haar uitviel en ze niet meer ongesteld werd omdat ze aan ondergewicht leed.

Recentelijk doet Arabella, die in de tussentijd moderedacteur en stylist was ,en zich in keramiek bekwaamde, opnieuw modellenwerk, nu als vijftiger. Ze kijkt kritisch naar de modenormen en -waarden in de jaren tachtig en negentig, maar is evenredig blij dat de modewereld intussen is veranderd.

Modellenbureaus, boekers en redacteuren zijn volgens haar over het algemeen vriendelijker; graatmager en piepjong wordt niet langer aanbeden en social media hebben modellen een eigen stem gegeven en meer mogelijkheden zichzelf in de markt te zetten.

Article continues after the ad

Greenhill vindt dat ze zelf ook veranderd is. "Als je achttien bent, ben je nog in de groei en zo kwetsbaar," zegt ze in The Telegraph. "Je wilt dat iedereen je aardig vindt. Op die leeftijd als model werken definieerde me zo dat ik me ontzettend rot voelde over mezelf als een potentiële klant me afwees. Op mijn 53ste doet me dat eigenlijk niets meer. Ik bedoel dat niet op een onverschillige manier, maar mijn leven is nu simpelweg zoveel groter."

Arabella heeft de wind mee, nu fifty-something zo'n enorme doelgroep is dat de markt hen onmogelijk nog kan negeren. Naomi Campbell, Kate Moss, Christy Turlington en Linda Evangelista, de supermodellen van de jaren tachtig en negentig, zijn inmiddels allemaal in de vijftig en werken gewoon door.

"Als je een tiener bent, verwacht iedereen dat je volmaakt bent," zegt Greenhill. "Volmaakte huid, volmaakt haar, volmaakt lijf. Als je in de vijftig bent, kinderen hebt gekregen en een leven hebt geleefd, verwacht niemand perfectie. Waar labels nu voor betalen, is een paar rimpels in je gezicht en alle natuurlijke veranderingen waar een vrouwenlijf van boven de veertig mee te maken krijgt. Dat weten haalt zoveel stress uit het hele proces."

Modellenbureaus merken de groeiende vraag naar mediors, maar lopen daarbij wel tegen een modern probleem aan: "Het kan moeilijk zijn naturel vrouwen tussen de 35 en 55+ te vinden," zegt creative director Hannah Vere. "Als ze teveel hebben laten tweaken, is dat een probleem. Authenticiteit is momenteel zeer in trek. We zoeken persoonlijkheid, schoonheid waar je nog eens naar omkijkt." Iets om nog eens over na te denken, als je een rondje fillers overweegt?

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in