Waarom 50+ vrouwen er sprankelender uitzien dan ooit.

Voor The Times stelde de bekende modejournalist Anna Murphy, zelf net vijftig geworden, een lijst samen van 50+ vrouwen die zich stijlvol weten te kleden.

Daarop staan onder andere Tilda Swinton, Maye Musk, Michelle Obama en Cate Blanchett, maar ook Inge Onsea van Esstentiel Antwerp.

Article continues after the ad

"Hoe je je anno 2022 naar je leeftijd kunt kleden?" zegt Murphy. "Door gewoon te dragen waar je zin in hebt. Toen ik twintig was, leefde het totaal niet hoe vijftig worden voor mij zou zijn. Als ik me er al in had verdiept, had ik me waarschijnlijk niet kunnen voorstellen dat het is zoals het is. Hoe vijftig voelt? Als het verleden een vreemd land is, dan is de toekomst een vreemde planeet."

Waarmee ze wil zeggen dat de huidige generatie vijftigers zich op onbekend terrein bevindt en zelf de koers kan uitstippelen. "Dankzij yoga ben ik beter in vorm dan ooit tevoren. Ik ben de personificatie van het feit dat 50 in 2022 er heel anders uit kan zien dan een, twee generaties geleden. Ik ben sterker, leniger en strakker dan ooit. En ik heb spierdefinitie op plekken waarvan ik me eerder amper bewust was."

Nu vijftig zo'n aangename verrassing is, vraagt Anna zich af hoe 60, 70 en 80 eruit zou kunnen zien. "Ik weet nu dat het belangrijkste element is om er altijd interessant uit te blijven zien. Interessant en geïnteresseerd is waar het voor mij om draait in het leven. Als het gaat om je persoonlijke stijl vinden, is het zaak om een woord vinden dat staat voor wat je met de wereld wilt communiceren."

In Murphy's lijst van twintig Style Has No Age voorbeelden staat ook Belgische ontwerpster Inge Onsea (52), die lof krijgt voor haar vrolijke en kleurrijke outfits.

Onsea is de vrouw achter Essentiel Antwerp. Wat in 1999 begon als een bescheiden T-shirt merk, is inmiddels uitgegroeid tot een kleurrijk prêt-à-porter label met een met een duidelijke signatuur. Die herken je aan rijke stoffen, grafische prints, intense, felle en neon kleuren en het gebruik van glitter en pailletten. Het is urban chic fashion. En Onsea is daar zelf een volmaakt visitekaartje van.

Inge ziet dat het meer gewaardeerd wordt als 50+ vrouwen gedurfde modekeuzes maken. "Toen ik 20 was, vond ik vrouwen van 50 oude dozen," zegt ze in De Morgen. "Tegenwoordig spelen die regels over wie wat mag dragen veel minder mee. Het hoeft niet saai te zijn. Mijn moeder is bijvoorbeeld 75 en zij ziet er nog altijd fantastisch uit."

De evolutie in de mode-industrie is volgens Onsea deels het gevolg van de opkomst van sociale media. Daar zie je zoveel stijlen – opvallende prints, sterke kleuren, afwijkende silhouetten - dat je eerder  geïnspireerd raakt door alles wat er mogelijk is en vermoedelijk ook wat meer durft, omdat andere 50+ vrouwen het óók doen.

Vijftigers hebben volgens Inge nog een extra voordeel: "Zij weten door hun levenservaring beter wat ze willen uitstralen en welke outfits bij hun lichaamstypes passen. Ze zijn minder zoekend dan de twintigers."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in