Fotograaf
Roger Neve

Veelbelovende nieuwe voorstelling in de maak!  

Zoals voor veel artiesten was het een pittig jaar voor Simone Kleinsma (63). Ze had nog maar net de première achter de rug van Hello Dolly, waarin ze de hoofdrol speelde, toen de theaters moesten sluiten vanwege de pandemie.

Gelukkig gloort er nu weer licht aan de horizon. Vanaf september toert ze met een soloprogramma door Nederland. De voorstelling heet 'Verder'. "Ik wil een persoonlijk, maar licht programma neerzetten," zegt Kleinsma: "Het moet licht van toon zijn, ik wil kleur geven. Ik wil troost, hoop geven. Omdat ik denk dat ik daar iets aan heb en omdat ik denk dat misschien mensen in de zaal daar iets aan hebben."

Moedig voorwaarts

Verder gaat vooral over de gebeurtenissen die Kleinsma de afgelopen periode heeft meegemaakt, zoals het overlijden van haar echtgenoot Guus. Ze geeft een inkijkje hoe ze, zoals ze zelf zegt, de herfst van haar eigen leven ontdekt:

Article continues after the ad

"Nou moet ik weer terug naar een leven voor Guus, maar hoe doe ik dat dan? (…) Daar ben ik mee bezig, want misschien heeft die herfst ook wel hele mooie dingen in petto en zijn er weer nieuwe uitdagingen."

Ruim over de helft

Ze staat er flegmatiek in. "Ik zeg niet: ik vind er geen ruk aan," zegt ze in Libelle. "In deze fase ben ik aan het uitzoeken hoe ik in mijn eentje verder moet. Ik ben eenendertig jaar samen geweest met Guus. Dat is zo’n lange tijd, dan weet je niet meer zo goed wie je zelf bent.

Vóór Guus was ik een twintiger. Ik was jong en onbevangen, het leven lachte me toe, alles was vanzelfsprekend. Nu vind ik het leven niet meer zo vanzelfsprekend; om me heen vallen mensen weg of ze krijgen opeens iets heel naars. Ik beschouw mezelf niet als oud, maar ik ben onderhand wel drieënzestig. Ik zit ruim over de helft."

Geen bombarie

Het wordt een programma boordevol muziek en mooie verhalen, maar zonder showspektakel: Simone is wel een beetje klaar met eindeloos dansen in de maat.

"Het is iets fysieks dat achteruit gaat. Je heb nu ook makkes, ik ben ook wat ouder. En dan krijg je toch die dingen die iedereen krijgt." Verder wordt dan ook een rustige show, zonder veel bombarie: "Laat mij maar gewoon mooie liedjes zingen en mooie verhalen vertellen."

Foto's (c) Nouveau / DPG Media 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in