Bedreigde en bevlogen baanbreker.

Sigrid Kaag (60, D66) is de eerste vrouwelijke minister van Financiën van Nederland en tevens vicepremier in het kabinet Rutte IV. Ze is ook het slachtoffer van seksisme en ernstige bedreigingen. Toch gaat ze door, de rug recht, het hoofd hoog.

"Natuurlijk gaat het onder je huid zitten," zegt ze in het Algemeen Dagblad. "Maar als ik op straat loop, zeggen de meeste mensen gewoon vriendelijk gedag. En dat zijn echt niet allemaal D66-stemmers. Voorbijgangers steken me ook wel eens een hart onder de riem, dat is prettig."

Article continues after the ad

"Ik probeer al een paar jaar die negatieve reacties op sociale media niet meer te lezen, maar je kunt niet aan alles ontsnappen. Tegelijkertijd: ik ben geen 25 meer en heb al heel veel meegemaakt. Ik heb in landen gewoond en gewerkt waar je leven acuut wordt bedreigd. Dat is echt anders. Maar dat neemt niet weg dat Nederland voor iedereen een veilig land behoort te zijn."

Indrukwekkend CV

Kaag groeide op in Zeist, studeerde in Utrecht Arabische taal en filologie en deed later onder andere Midden-Oostenstudies en een leergang Internationale Betrekkingen aan Clingendael.  

Ze was onder andere ondersecretaris-generaal bij de Verenigde Naties en Special Coordinator van de Verenigde Naties in Libanon. In 2017 maakte ze de overstap naar de Nederlandse politiek als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet Rutte III, waarin ze later ook minister van Buitenlandse Zaken was. En nu dus vice-premier en minister van Financiën in Rutte IV.

Innerlijke kracht

Over de uitdagingen waar ze dagelijks mee te maken heeft zegt ze in Jan: "Ik ben opgegroeid met de gedachte dat wat je breekt, je sterker maakt. Voor veel mensen is onzekerheid een grote angst, dat beginnen aan iets nieuws een enorme flop wordt, maar ik lijd daar niet zo onder."

Veel vrouwen leggen de lat heel hoog voor zichzelf, maar de grootste criticaster ben je eigenlijk zelf. Natuurlijk herken ik dat, maar ik beschouw het niet als mijn grootste angst. Ik ben misschien te oud om met dat soort angsten te leven. Mijn echte grote angsten gaan altijd over mijn kinderen, of ze wel veilig, gezond en gelukkig zijn. Ik heb moederlijke angsten."

Over haar nieuwe baan

‘Als minister van Financiën wil ik ervoor zorgen dat de ambitieuze plannen van het kabinet op een verantwoorde manier worden uitgevoerd," zegt Kaag. "Het kabinet staat voor grote investeringen in onderwijs, klimaat en wonen. Daar wil ik aan werken voor Nederland in een sterk Europa."

Privé

Sigrid Kaag is getrouwd, moeder van vier en spreekt 6 talen vloeiend. Koken kan ze naar eigen zeggen niet 'maar ik ben wel goed in hapjes in huis halen'.

Ondanks het feit dat ze vrijwel geen vrije tijd heeft, is toch een enorme soapliefhebber en goed thuis in realityshows als My 600 Ib Life en Say Yes To The Dress op TLC. "Ik vind dat soort programma's heerlijk om bij te ontspannen," zegt ze. "Je kunt volledig de knop uitzetten: je kijkt ernaar en denkt bij jezelf, is dit echt? Mijn man begrijpt er niets van."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in