Ze maakt de overstap van de NS naar KLM.

Glazen plafond? Welk glazen plafond? Huidige NS-president-directeur Marjan Rintel wordt de nieuwe president-directeur van luchtvaartmaatschappij KLM.

In het persbericht over de benoeming schrijft KLM de ondernemingsraad om advies te hebben gevraagd over de benoeming. De voordracht voor benoeming moet daarna nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan de aandeelhouders op een buitengewone algemene vergadering. De raad van bestuur heeft al ingestemd met de voordracht.

'Ik vind het een eer om terug te keren'

Marjan Rintel werkt sinds 2014 bij de NS, en is sinds oktober 2020 daar de hoogste baas. Voordat ze naar de NS ging werkte ze 15 jaar bij KLM en Air France-KLM, onder meer in de operatie, sales en marketing. "Ik vind het een eer om terug te keren," zegt ze.

Article continues after the ad

Cees ’t Hart, president-commissaris, roemt Rintels ‘ruime en brede bestuurlijke, commerciële en operationele ervaring’. Ze moet met haar team vorm geven ‘aan de toekomst van KLM als klantgerichte, duurzame en financieel gezonde onderneming’.

Air France-KLM worstelt nog altijd met de nasleep van de coronacrisis. In 2021 draaide het bedrijf 3,3 miljard euro verlies. Dat is overigens een beduidend minder dramatisch resultaat dan in 2020: toen stond het verlies op ruim 7 miljard euro. Gedurende de pandemie moest KLM zesduizend van zijn 32 duizend werknemers ontslaan. Nu de reisbeperkingen goeddeels zijn opgeheven, lijkt het bedrijf weer uit het coronadal te klimmen.

De raad van bestuur van Air France-KLM heeft inmiddels ingestemd met de voordracht. De aandeelhouders hebben het laatste woord over de benoeming. Rintel begint op 1 juli. Ze volgt dan Pieter Elbers op. Elbers legt uiterlijk per 1 juli zijn taken neer.

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in