Hoe een simpele vraag een mooie dag kan opleveren!  

Of ze nu worden gedreven door een missie of bezieling, sommige vrouwen zetten zich onvermoeibaar in voor het geluk van anderen. 

We stellen je voor aan Nicolette Ascherman (48) die zichzelf een 'blij ei' noemt en het heerlijk vindt haar geluksgevoel te verspreiden. Elke dag spreekt ze een onbekende aan met de vraag: ‘Waar word jij blij van?’

Haar hele leven heeft Aschermann vaste banen afge­wisseld met freelan­cewerk. Zes jaar geleden was het weer zover; ze zegde haar baan bij theater Frascati in Amsterdam op, om opnieuw te bedenken welk avontuur ze wilde aangaan.

Article continues after the ad

'Waar heb je het toch altijd over met al die mensen?'

Op de eerste och­tend van dat nieuwe bestaan stond ze met haar man bij de bakker; hij buiten, zij binnen. Ze bleef er een hele tijd hangen, omdat ze met andere klanten aan de praat raakte. ‘Mijn man vroeg daarop: “Waar heb je het toch altijd over met al die mensen?”. Ik antwoordde: “Nou gewoon, over wat hen blij maakt”. Toen zei hij: “Maak dan eens wat nuttigs van dat zinloze contact”.

En bingo, dat was ’m! Ik ging iets doen met die praatjes en dat werd uiteindelijk Gratis Geluk: elke dag op straat een onbekende aanspreken met de vraag waar hij of zij blij van wordt. De eerste keer dat ik die vraag aan een voorbijganger stelde, was geen succes; hij keek me aan alsof ik hem iets wilde aansmeren. Maar ik ging door en, zoals bekend: oefening baart kunst.

'Eén dag in de hoofdrol, zoals vroeger bij Mies Bouwman'

Het reageren op iets wat je samen op straat ziet gebeuren, een bijna-ongeluk of een opvallend gekleed iemand, leek me een goed startpunt voor een gesprek. “Oef, dat scheelde maar een haartje”, bijvoorbeeld. En dat doe ik nu dus al zes jaar, elke dag. Omdat ik er voor Facebook en Instagram een verhaaltje plus foto van maak, is het voor de mensen die ik aanspreek, ook leuk. Eén dag in de hoofdrol, zoals vroeger bij Mies Bouwman.’

Inmiddels heeft Nicolette haar werkzaamheden uitgebreid met een Gratis Geluk Expeditie, een wandeling van drie uur met tien personen, langs vijf leuke en interessante mensen. Daarvoor vraagt ze de medewerking van oude bekenden met een mooi verhaal, zoals een acteur, een muzikant of iemand met een interessant huis. Onderweg wordt er ook wat gegeten. Zij doet het kosteloos, maar de medewerkers krijgen een vergoeding uit de kaart­verkoop (kaartjes kosten €25).

Ook na zes jaar vindt Nicolette het nog steeds een heerlijke tijdsbesteding, al heeft ze tegenwoordig weer een vaste baan als sales- en eventmanager bij comedyclub Boom Chicago. Maar tijd voor Gratis Geluk maakt ze altijd naast haar werk.

‘Ook minder vrolijke mensen kunnen aan hun geluk werken’

‘Ik ben van huis uit een blij ei, maar ook mensen met een min­der vrolijke instelling kunnen aan hun eigen geluk werken. 50% ervan is aangeboren, 10% is afhanke­lijk van de omgeving waarin je geboren bent en maar liefst 40% is het gevolg van eigen handelen, blijkt uit onderzoek.

Bij dat laatste help ik mensen graag een handje, door ze te vertellen over de Five Ways to Wellbeing: beweeg, geef, blijf leren, geef aandacht en maak contact. Vooral dat laatste is voor mij echt verslavend."

Dit interview heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan (c) Nouveau / DPG Media 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in