Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Minister Liesje Schreinemacher: 'Handel en hulp gaan hand in hand'

Dit is het nieuwe gezicht van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Haar naam is nog maar sinds kort wat bekender bij het grote publiek, maar Liesje Schreinemacher (38, VVD) draait al sinds 2009 mee aan het Binnenhof. Ze staat bekend als optimistisch, vasthoudend en pragmatisch 'met e...

Minister Liesje Schreinemacher: 'Handel en hulp gaan hand in hand'

Dit is het nieuwe gezicht van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Haar naam is nog maar sinds kort wat bekender bij het grote publiek, maar Liesje Schreinemacher (38, VVD) draait al sinds 2009 mee aan het Binnenhof. Ze staat bekend als optimistisch, vasthoudend en pragmatisch 'met een gevoel voor humor dat alles makkelijker maakt.'

Schreinemacher was persoonlijk medewerker van Johan Remkes en Jeanine Hennis. Ze leerde bij de een het vak van debatteksten maken en bij de ander wat er speelde op het departement.

'Je moet ook een vertaalslag kunnen maken van ambtelijke stukken'

"Je moet weten welke politieke issues er spelen bij alle politieke partijen," zegt Liesje over die tijd. "Je moet ook een vertaalslag kunnen maken van ambtelijke stukken die elke dag op je bureau liggen."

Liesje Schreinemacher in Brussel, 2019

Ook deed ze twee jaar ervaring op in Brussel, waar ze internationale handel, interne markt en consumentenbescherming in haar portfolio had.

Achtergrond als advocaat

Schreinemacher komt uit Rotterdam, studeerde eerst communicatiewetenschappen en ging daarna rechten studeren omdat ze als politiek assistent een juridische achtergrond wilde. Voor ze in 2019 met voorkeursstemmen in het Europees Parlement werd gekozen, was ze nog enige tijd advocaat in bouw- en aanbestedingsrecht.

"Het leuke aan de politiek is dat het veel gemeen heeft met de advocatuur", zei ze in het Nijmeegse juridisch faculteitsblad. "Je moet je snel goed in de materie kunnen verdiepen, hoofdzaken van bijzaken kunnen onderscheiden, een goed betoog kunnen houden en mensen kunnen overtuigen. Wat dat betreft denk ik dat mijn tijd als advocaat mij goed heeft klaargestoomd om politicus te worden."

Toch had ze niet gedacht zelf ooit de politiek in te gaan, want ze zag ook de nadelen van het publieke bestaan. "Je bent een publiek persoon waardoor alles wat je doet en zegt onder een vergrootglas komt te liggen," zegt Schreinemacher. "Negatief commentaar van reaguurders zijn ook niet van de lucht. Je moet daar een dikke huid voor kweken. Ik ben natuurlijk voor een open debat, maar dat neemt online wel vaak snel een grimmige wending."

Over empowerment

"Als jong meisje groeide ik op in het centrum van Rotterdam, met een tippelzone in de straat," zegt Liesje. "Daardoor heb ik mij gerealiseerd dat een gevoel van veiligheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is.  En dat terwijl veiligheid een belangrijke voorwaarde is om je te kunnen ontwikkelen en ontplooien.

'Het is belangrijk vol te gaan voor wat je belangrijk vindt'

De lokale politiek heeft ons toen een tijd lang links laten liggen en aan ons lot overgelaten. Daardoor ben ik er grote waarde aan gaan hechten dat mensen voor zichzelf kunnen opkomen. Ook heb ik geleerd hoe belangrijk het is om vol te gaan voor wat je belangrijk vindt.

'Het is belangrijk dat vrouwen zich uitspreken en dat onze stem gehoord wordt'

Jonge vrouwen laten zich soms nog teveel dingen aanleunen. Terwijl: Als je iets vindt, dan moet je dat zeggen ook. En aangezien ik het belangrijk vind dat vrouwen zich uitspreken en onze stem gehoord wordt, vind ik dat ik daar zelf ook een voorbeeld van moet zijn."

Missie als minister

Over haar nieuwe baan zegt Schreinemacher: "Handel en hulp gaan hand in hand. Als minister wil ik de internationale economische positie van Nederland helpen versterken."

"Via ontwikkelingssamenwerking hebben we tegelijkertijd oog voor mensen in de meest kwetsbare gebieden in de wereld en pakken we oorzaken van armoede, klimaatverandering, terreur en migratie aan."

Foto's © Rijksoverheid, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in