'Ik vind rust een totaal overschat fenomeen.'

Je kent programmamaker Mieke van der Weij van onder andere elf jaar De Rijdende Rechter, de Omroep Max podcast Dor Hout en van Nieuwsweekend, het best beluisterde programma van Radio 1.

Zelden had ze ergens een vast contract, als freelancer werkt ze voor veel verschillende omroepen. 'Ik ben een duizenddingendoekje,' zei ze daar eerder monter over. 'Met mij kun je alle kanten op.'

Article continues after the ad

Van der Weij hoopt nog lang aan de slag te kunnen blijven. "Rust vind ik een totaal overschat fenomeen," zegt ze in het Algemeen Dagblad. "Ik ben helemaal niet uit op rust! Ik ben juist altijd op zoek naar opwinding. Ik wil ergens naartoe gaan en denken: wauw, leuk, spannend. Waarom moet iedereen voortdurend rust hebben? Dat snap ik nooit zo goed."

'Het liefst zou ik sterven in het harnas, maar dat heb je niet zelf in de hand'

Aan met pensioen gaan moet ze dan ook niet denken. "Wat moet ik dan de hele dag dóen? Het liefst zou ik sterven in het harnas, maar dat heb je niet zelf in de hand. Je bent altijd afhankelijk van of iemand je een programma gunt en of de manager het ziet zitten met jou."

"Ik merk dat ik het belangrijk vind als ik kan zeggen: ik doe nu dit en dat project. Dat geeft me een goed en trots gevoel. Als ik met pensioen zou zijn en mensen vragen: ‘Wat doe je?’ en ik zeg: ‘Nou, niks...’ Korte stilte. ‘Als het moment daar is dat Hilversum het genoeg geweest vindt met mij, denk ik dat ik het nog knap lastig krijg."

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in