'Als je wilt dat iets goed wordt gedaan, moet je het zelf doen.'

Amerikaanse gezelligheidsgoeroe Martha Stewart krijgt haar eigen documentaire op Netflix en je vraagt je meteen af of één docu wel genoeg zal zijn, want uitgesproken Stewart heeft een veelbewogen bestaan.

Ze groeide op in Jersey City waar ze de babysitter was van Mickey Mantle en Yogi Berra, zeer beroemde sporters. Volgens een apocrief verhaal organiseerde ze haar eerste klus als partyplanner voor hun kinderen.

Article continues after the ad

Martha was een redelijk succesvol tienermodel en begon later een zaakje in catering en partyplanning (deze foto is uit 1976), dat uitgroeide tot het Martha Stewart Living Omnimedia imperium. TV-shows, kookboeken, lifestyleproducten. Ze maakte er een miljardenonderneming van onder het motto: 'Als je wilt dat iets goed wordt gedaan, moet je het zelf doen.'

Het helpt dat ze soms een hilarische (zelf omschrijft ze het als maniakale) perfectionist is die in winkels waar haar collecties worden verkocht graag even mag spiegelen en de spullen net even wat leuker mag stylen. 

Martha, hier met haar moeder Big Martha, houdt van een grondige aanpak: "Naar mijn mening staat koekjes bakken gelijk aan hoe koningin Victoria over een imperium regeerde. Er zit geen verschil in hoe serieus je het neemt. Hoe serieus je je hele leven benadert."

Wel een beetje jammer dat de boekhouding niet helemaal op orde was: in 2004 zat ze vijf maanden in de gevangenis vanwege handel met voorkennis. Martha zou Martha niet zijn als ze het niet met opgeheven hoofd overleefde: "Ze gaven er les in pottenbakken, daar kon ik wel wat mee."

Ze beschikt over een opgewekte persoonlijkheid, aangeboren nieuwsgierigheid, een aanpakkersmentaliteit en duizenden ideeën om je leven en je woonomgeving leuker te maken. "De huizen die me bevallen, daarvan wordt elke ruimte gebruikt, ze zijn druk en nuttig, of het nu een klein huisje is of een enorme villa," zegt ze. "Heel grote huizen worden maar zelden goed gebruikt. Ik geef de voorkeur aan kleinere ruimtes die vol met boeken staan en vol met dingen waar mensen mee bezig zijn."

In de documentaire zal ongetwijfeld haar liefde voor Nederlandse Friese paarden ter sprake komen.

Stewart beschikt daarnaast over niet kapot te krijgen zelfvertrouwen. En ze is niet in een hokje te stoppen: ze is boeiend als ze uitlegt hoe je pollen moet scheuren, maar even bekijkenswaardig als ze in hun gezamenlijke show...

...rapper Snoop Dogg onder de tafel drinkt, zonder een spier te vertrekken (ze kookt intussen ook nog een goddelijke maaltijd. Hadden we al gezegd dat ze een béétje een perfectionist is?)

De regie van de documentaire is in handen van R.J. Cutler die in 2009 het bekroonde The September Issue maakt (over het grote modenummer van Vogue), een Oscarnominatie kreeg voor The War Room (over de presidentiële campagne van Bill Clinton) en recentelijk nog Billie Eilish: The World’s a Little Blurry afleverde. Dat wil zeggen: als Martha hem de regie gunt, want ze is in staat ook dát even zelf te doen.  

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in