De eerste splinterfractie in de Tweede Kamer is nu al een feit.

Dat is snel! 50Plus-fractievoorzitter Liane den Haan verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee. Ze gaat verder als Groep Den Haan.

Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur. Omdat 50Plus slechts één zetel had, is de partij nu niet langer vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer heeft 50Plus twee zetels.

Na de teleurstellend verlopen verkiezingscampagne ontstond er ruzie tussen lijsttrekker Den Haan en het bestuur, onder wie oprichter en partijvoorzitter Jan Nagel. Beiden maken forse verwijten naar elkaar over de inhoudelijke koers.

Article continues after the ad

Volgens het bestuur, onder leiding van oud-senator Jan Nagel, was dat zetelverlies het gevolg van het optreden van Den Haan. Ze zou eigenhandig het AOW-standpunt van de partij hebben veranderd en openlijk ruzie hebben gemaakt met de nummer drie van de lijst.

Den Haan schreef op haar beurt in een evaluatie, die gisteren openbaar werd, dat ze door het bestuur is gesaboteerd, gepest en geïntimideerd. Haar conclusie is dat 50Plus vooral bekend staat als 'ruziepartij'.

De soap is compleet met het gerucht over een mislukte avance richting Liane

Volgens de NRC speelt er nog meer: een lid van het hoofdbestuur zou na een mislukte avance richting Den Haan niet meer met haar kunnen samenwerken. De partij stelde hierop een integriteitsonderzoek in, op verzoek van het bewuste bestuurslid - dat de aantijgingen ontkent.

Liane wachtte de uitkomst daarvan niet af noch de ledenvergadering van aanstaande zaterdag. "Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag 50Plus. Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende 4 jaar hard maken voor een Nederland waarin het fijn ouder worden is."

Partijvoorzitter Jan Nagel is boos. "De partij heeft die zetel gewonnen. Ze kan op geen enkele manier volhouden dat zij die heeft verdiend. Het is gewoon zetelroof. Volgens mij heeft nog nooit een lijsttrekker zich zo snel na de verkiezingen afgesplitst, een record om zeker niet trots op te zijn." 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in