'Ik vind het belangrijk juist nu mijn steentje bij te dragen.'

Wat een mooie opsteker voor twee toppers in de gezondheidszorg. De Machiavelliprijs gaat dit jaar naar hoogleraar virologie Marion Koopmans en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers. 

Dat heeft het bestuur van Stichting Machiavelli bekendgemaakt. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Article continues after the ad

Koopmans en Gommers krijgen de prijs vanwege 'hun niet aflatende inzet om de wetenschap over het coronavirus toegankelijk te maken voor een breed publiek. Enthousiast en onvermoeibaar weten zij keer op keer feiten en fabels over het virus te onderscheiden in een begrijpelijke taal,' aldus het juryrapport.

'Het bewust opzoeken van de dialoog met twijfelaars over de wetenschap en tegenstanders van het beleid, heeft bijgedragen aan een groter begrip, zeker bij jongeren. Het siert Koopmans en Gommers dat zij het informeren van een breed publiek tot hun roeping hebben gemaakt naast hun dagelijks werk in de zo urgente bestrijding van het coronavirus. Een roeping die beiden met grote vanzelfsprekendheid en kundigheid uitoefenen.'

Koopmans is iedere dag bezig met uitleg te geven over de coronapandemie. "Je merkt dat er vanaf het begin van deze pandemie vraag is naar informatie," zei ze op Radio 1. "In elke fase van deze pandemie komen er steeds nieuwe vragen. Ik vind het belangrijk om daar wetenschappelijke informatie over te geven. Het is een uitzonderlijke crisis. Ik vind het belangrijk om juist nu mijn steentje bij te dragen."

Marion geeft toe dat ze ook vervelende berichten van boze mensen krijgt. "Maar het is goed om te weten wat er speelt, dat houdt je scherp," zegt ze. "Ik vind het wel gezond, omdat het je kritisch houdt."

'Tegen de herfst zou je al een flink deel van de mensen gevaccineerd moeten hebben'

Koopmans verwacht dat het leven in de loop van dit jaar normaler gaat worden. "De komende maanden zit de bevolking nog met forse beperkingen," legt ze uit.

"We zijn afhankelijk van de vaccins. "Tegen de herfst zou je al een flink deel van de mensen gevaccineerd moeten hebben. Het virus is dan niet weg, maar de kwetsbaren zijn dan beschermd. En dan zou je meer vrijheid moeten zien."

Vorig jaar won Elliot Higgins van journalistiek collectief Bellingcat de prijs. Ook Máxima kreeg hem, in 2011, voor haar uitzonderlijke communicatieve kwaliteiten 'die de afgelopen tien jaar haar werk als prinses der Nederlanden hebben gekenmerkt',  zoals het juryrapport destijds meldde.

Foto's Marion Koopmans (c) Nouveau  DPG Media / Roger Neve 2021, andere foto's (c) RIVM, Erasmus Ziekenhuis, PPE Agency 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in